I dok se u Laktašima danas igraju polufinalne utakmice ABA lige, naši predstavnici tog regionalnog natjecanja bez neke presije ulaze u drugi dio prvenstva i vjerojatno se neki od njih pitaju: “Za koga se igra A1 liga?”.

 Prema dopisu kojeg smo dobili od košarkaškog djelatnika koji želi hrvatskoj košarci “puno više dobrog nego oni koji su za to plaćeni”, našim A1 ligašima je izgleda dosta ovakvog tretmana najjače hrvatske košarkaške lige. Taj izvor želi da se i košarkaška javnost upozna s inicijativom klubova te da se na neki način i ona uključi prije nego bude sasvim kasno.

Za dobrobit hrvatske košarke, a ne vlasnika ABA lige

Naime, prema tim informacijama kojima dajemo veliku vjerodostojnost, Udruga A1 ligaša uputila je Upravnom odboru Hrvatskog košarkaškog saveza prijedlog igranja jedinstvene A1 Hrvatske košarkaške lige s 14 klubova. S jedne su strane klubovi pokazali inicijativu i volju za ostvarivanjem jednog takvog natjecanja, dok se s druge strane HKS protivi takvoj ligi braneći svoj stav gustim rasporedom utakmica klubova koji igraju ABA ligu i europska natjecanja.

Prijedlog su prezentirali Ivan Božanić (KK Zagreb), Nikola Vujčić (KK Split) i Krešimir Novosel (KK Cedevita) na sastanku Udruge A1 ligaša koji je održan 11. ožujka, a isti je jednoglasno usvojen s određenim zaključcima.

Klubovi smatraju da bi jedinstvena liga s Cibonom, Zadrom, Cedevitom, Splitom, Zagrebom, Alkarom, Kvarnerom, Jollyjem i ostalim klubovima koji bi sudjelovali u njoj bila neusporedivo kvalitetnija i puno gledanija. Medijima bi bila puno atraktivnija i ne bi se dogodilo da se, kao do sada, ona na koliko toliko zadovoljavajućoj razini prati samo tri mjeseca (Liga za prvaka) nego bi jedinstvena liga bila prisutna u medijima osam do deset mjeseci.

Također, sudionici sastanka smatraju da bi ova liga puno napravila za promidžbu košarke i vraćanje ovog sporta na drugo mjesto (iza nogometa), tamo gdje realno treba biti. Pored toga, liga bi ostvarila i pozitivne pomake u manjim sredinama jer bi dolazak Cibone, Zadra, Cedevite ili Splita u manje gradove zasigurno pripomogao u povećavanju košarkaške baze.

I što je najvažnije, treba pokrenuti razgovore oko promjena u sustavu natjecanja jer ovakva kakva su sada jednostavno više nemaju smisla. Brojka od 14 klubova je vjerojatno početni plan koji bio se revidirao, teško je očekivati da imamo dovoljno kvalitetnu bazu za ligu s toliko klubova. Na naš loš sustav natjecanja Crošarka je često upozoravala, izdvajamo naslove: Hrvatska košarkaška sadašnjost (1. dio), Hrvatska košarkaška sadašnjost (2. dio), Priprema, pozor, sad – starta Liga bez pravog smisla! i Za koga se igra A1 liga?.

Jednoglasni prijedlog Udruge A1 ligaša je otišao prema upravnom odboru HKS-a koji treba odlučiti, kako su neki sudionici sastanka rekli: “Hoće li se igrati jedinstvena hrvatska košarkaška liga – za dobrobiti hrvatske košarke, ili će ostati sve po starom – za dobrobit vlasnika ABA lige.”

Željko Drakšić protiv

Na sastanku su bili prisutni i glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić i povjerenik lige Josip Bilić, gosti ispred Hrvatskog košarkaškog saveza.

Prema našem izvoru Drakšić je izjavio kako ne postoji nikakva mogućnost igranja jedinstvene lige zbog gustog kalendara klubova koji igraju ABA ligu i europska natjecanja. Na te riječi predstavnici klubova su burno reagirali sa zaključkom da mogu igrati i da on (Drakšić) ne može znati da li oni mogu igrati dvije ili tri lige paralelno. Istaknuti su primjeri CSKA iz Moskve, Makabija i Žalgirisa koji nastupaju u tri lige i iz njihovih klubova nema negativnih reakcija.

S druge strane Josip Bilić je rekao kako je proučio rasporede i smatra da se po njemu jedinstvena liga može uklopiti u kalendar ABA lige i EuroCupa u kojemu bi trebala nastupiti Cedevita.

Postoji opcija?

Da, postoji. Da se ništa ne mijenja i da se svi zajedno pomirimo da će košarka u sljedećoj sezoni biti još nezanimljivija u odnosu na ovu. A ove se baš nismo proslavili. Tako sljedeće sezone nećemo imati predstavnika u Euroligi, a u ABA ćemo biti na samo tri kluba. Ne treba očekivati ni posebne pomake u A1.

Napravimo samo presjek trenutne situacije.

Liga za prvaka ulazi u drugu polovicu natjecanja, a većina košarkaških zaljubljenika ne može točno odgovoriti koliko klubova igra u ligi, kako se ona popunila, tko je trenutno lider, kakav je sustav natjecanja i što donosi prvo mjesto. Jednostavno, ljudi su izgubili interes. Ljepši dio ove priče je svakako atmosfera u Rijeci ili Sinju i nije čudno da će Cedevita uskoro svoje dvije prvenstvene utakmice odigrati u Sisku i Otočcu.

Liga za ostanak ili liga u kojoj se skoro sve zna. Vrijednosnice tu sa samo pet-šest igrača uvjerljivo guraju, Dubrovnik je već odavno član A2 lige Jug, a pretposljednji bi trebao bez nekih problema, jer je razlika ipak očita, potvrditi svoj A1 status protiv drugoplasiranog iz kvalifikacija. Lige u kojoj je također skoro sve bilo poznato i prije odigrane prve utakmice.

Može li biti još gore?