22.6 C
Osijek
Petak, 25 rujna, 2020

BIOGRAFIJA KK VRIJEDNOSNICE OSIJEK

Skupina košarkaških entuzijasta osnovala je u jesen 1980. godine ”OMLADINSKI KOŠARKAŠKI KLUB DARDA”. Suosnivači su bili uglavnom domaći igrači i to: Dragan Vujaklija, Tihomir Matoša i Slobodan Ađanski. Prvi predsjednik bio je Tomo Savičević, a trener Adam Jene. Klub se natjecao u Republičkoj i Međuopćinsoj ligi bivše države, u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji.

Predsjednik je u međuvremenu postao Karolj Janoši, a treneri su još bili: Dragan Vujaklija i Ivan Kovač. Juniore i kadete su trenirali Darko Sorić, Josip Blažetin i Renato Martinko, a klub je postajao sve brojniji i snažniji.

Prisilno ”uspavan” ratnim događanjima na području Baranje klub u Dardi ne djeluje aktivno od 1991. do 2004.godine. No u Osijeku 1993. godine Karolj Janoš i Renato Martinko okupljaju 20-tak košarkaša iz okupirane Baranje, oživljavaju stari darđanski klupski račun, te niče prognanički klub ”KK BARANJA”. Klub se natjecao u ”B1 ligi Istok” pod vodstvom trenera Renata Martinka i Željka Bastalića, treninzi su se odvijali u maloj dvorani Poljoprivredne srednje škole , a utakmice su se igrale u dvorani O. Š. Franje Krežme u Osijeku. ”KK Baranja egzistirao je oko dvije godine od financijske pomoći malobrojnih sponzora i donatora, a ugasio se zbog mnogobrojnih organizacijskih i financijskih problema.

1998.godine Renato Martinko pokreće u O. Š. Darda školski košarkaški tim oko kojeg se okupljaju bivši igrači u veteransku ekipu, kreće se u adaptaciju košarkaških terena i košarka se polako budi. Prvobitni cilj je bio okupljanje darđanske djece u ”Školski košarkaški klub” od kojeg bi se u dogledno vrijeme stvorio pravi klub. Iz te školske ekipe, nakon godinu i pol dana, mladi kadet Aleksandar Atanacković prešao je u ”KK Osijek”, te ubrzo postao prvi košarkaški reprezentativac Hrvatske iz Darde.

Nakon nekoliko godina rada Školskog kluba, nekadašnji prvotimci kluba, 20. kolovoza 2004.godine, osnivaju “KOŠARKAŠKI KLUB DARDA”, predsjednik postaje Zvonko Radan, a dopredsjednici: Alexander Hrkač i Dragan Vujaklija. Već u prvoj sezoni 2004/05 seniorska ekipa osvaja prvo mjesto u ”B1 ligi Istok” i klub ulazi u ”A2 ligu”. Paralelno sa radom seniorske ekipe, koju vodi trener Ivan Novak, pokreće se i Škola košarke koja okuplja velik broj talentirane djece, a vode je treneri: Krunoslav Bogut i Nihaz Vehabović.

Upoznavanje sa drugoligaškim društvom u prvoj sezoni 2005/06 rezultiralo je 8. mjestom i afirmacijom mnogih mladih igrača. Na godišnjoj skupštini kluba, 2006.godine, uprava je odlučila da će klub ubuduće nositi ime ”KK VRIJEDNOSNICE OS DARDA”, jer je tvrtka “Vrijednosnice Osijek”, na čelu sa gospodinom Alexanderom Hrkačem, glavni sponzor kluba.

U sezonama 2006/07 i 2007/08 seniori su pod vodstvom trenera Renata Martinka najbolji sportski kolektiv u Baranji, osvajaju ”Kup Slavonije i Baranje”, naslov prvaka ”A2 lige Istok”, te kroz kvalifikacije pokušavaju ući u ”A1 Hrvatsku košarkašku ligu”, što im 2008.godine ostaje uskraćeno za samo jednu pobjedu.

U sezoni 2008/09 Renato Martinko postaje sportski direktor kluba, a seniorski trener Damir Voloder, pod čijim vodstvom ”Vrijednosnice Os Darda” nadmoćno osvaja naslov prvaka ”A2 Istok” i ”Kup Slavonije i Baranje”, te kao prvi u kvalifikacijama ostvaruje ulazak u ”A1 Hrvatsku košarkašku ligu”.

U premijernu prvoligašku sezonu 2009/10, ”Vrijednosnice OS Darda” krenuli su sa klupskim vodstvom u sastavu: predsjednik – Alexander Hrkač, dopredsjednici: Zvonko Radan, Dragan Vujaklija i Bruno Zucić, te sportski direktor – Renato Martinko. Seniori predvođeni trenerom Damirom Voloderom odličnim su igrama izborili plasman među prve četiri ekipe u prvenstvu, plasirali se u „Ligu za prvaka Hrvatske“, te su proglašeni od strane novinara i struke najugodnijim iznenađenjem prvenstva.

Drugu prvoligašku sezonu 2010/11. obilježili su loš ulazak u prvenstvo i smjene trenera, tako da su nakon Damira Volodera na klupi bili Dejan Srzić, Zvonimir Ridl, a sezonu je zaključio Senad Muminović koji je unatoč brojnim ozljedama igrača uspio osigurati opstanak u zadnjem prvenstvenom kolu. Kako bi se ubrzao razvoj domaćih mladih igrača klupska uprava 25. Svibnja 2010. godine osniva sestrinski klub ”KK Vrijednosnice Osijek” u Osijeku koji se počinje natjecati, pod vodstvom trenera Ivana Matančića, u ”A2 ligi Istok”. Mlađe klupske kategorije pod vodstvom trenera Frane Radana i Vanje Miljkovića ostvaruju sve bolje rezultate, te se kreće u izvedbu projekta za izgradnju montažne dvorane u Dardi, koja je neophodna za daljnji razvoj kluba.

Sezona 2011/12 po rezultatima svih selekcija najuspješnija je u povijesti kluba. Seniori su pod vodstvom trenera Senada Muminovića završili na 11. mjestu u prvenstvu Hrvatske, juniori trenera Ivana Barišića dijele 5 i 6 mjesto u državnom prvenstvu, kadeti trenera Frane Radana su također na diobi 5 i 6 mjesta, Mlađi kadeti trenera Vanje Miljkovića su drugi u Slavoniji i Baranji, početnici su vođeni Franom Radanom vodeći u Slavoniji i Baranji, a u natjecanju ”Klupski Kup Dražen Petrović”, gdje se zbrajaju rezultati seniora, juniora i kadeta, ukupno smo 5. u Hrvatskoj. Ekipa ”Vrijednosnice Osijek” natječe se u ”A2 ligi Istok” sa juniorima našeg prvoligaškog kluba, pod vodstvom trenera Ivana Barišića. Kruna uspješnog rada u klubu došla je na kraju sezone, gdje su poziv u Reprezentaciju Hrvatske dobili šestorica naših igrača: Luka Barišić – ”U14”, Luka Jakić – ”U15”, Robert Kujundžić i Tomislav Radoš – ”U18”, te Luka Pandurić i Filip Kordić – ”U20”.

U sezonama 2012/13 i 2013/14 klub se profilira u stabilnog prvoligaša, kojemu je cilj igranje u elitnom razredu Hrvatske košarke. Status stabilnog prvoligaša sa vlastitim igračkim kadrom osigurava uprava u sastavu: Alexander Hrkač, Zvonko Radan, Dragan Vujaklija, Bruno Zucić i Karolj Janoš. Pod vodstvom trenera Frane Radana kadeti se 2012/13 plasiraju prvi puta u povijesti kluba na ”Final-four” Državnog prvenstva gdje osvajaju 4 mjesto u PH. U sezoni 2013/14 juniori trenera Vanje Miljkovića ostvaruju plasman na poluzavršnicu Državnog prvenstva, gdje završavaju na diobi 5 i 6 mjesta. Članovi reprezentacije su idalje Luka Pandurić – ”U20” i Luka Barišić – ”U16”. Senad Muminović je sa seniorima u ove dvije sezone zadržao klubu prvoligaški status, te je ostvareno da u prvom timu igra sve više domaćih igrača.

Neposredno pred početak sezone 2014/15 vodstvo kluba uspješno završava pregovore sa čelnim ljudima Grada Osijeka, te prvoligaški klub seli u Grad na Dravi, pod nazivom ”KK Vrijednosnice Osijek” dok drugoligaški klub seli u Dardu i natjecat će se u ”A2 ligi Istok” pod nazivom ”KK Vrijednosnice Os Darda”. Prelaskom prvoligaškog kluba u Osijek novi dom ”Brokera” postaje mala dvorana Gradski Vrt, a zajedno sa radom u dvorani Jug i ostalim školskim dvoranama osigurani su vrhunski uvjeti za rad na svim nivoima, dok se u Dardi također nastavlja rad sa našim mladim igračima. Škole košarke u Dardi i Bilju preuzima od ove sezone trener Zoran Andrić, a pokreću se nove škole košarke u Osnovnim Školama u Osijeku, pod vodstvom trenera Ivana Barišića. Na kraju prvog dijela prvenstva nakon tri i pol godine rada uprava se zahvaljuje na suradnji treneru Senadu Muminoviću i trener seniora postaje Osječanin Vladimir Krstić, donedavni košarkaški Reprezentativac Hrvatske.

U sezoni 2015/16 klub radi na jačanju košarkaške baze, te se uz Škole Košarke u Dardi, Bilju i B.Manastiru pokreće i rad u 7 Škola u Osijeku. Juniorska ekipa se kao prvak Slavonije i Baranje plasirala na Državnu poluzavršnicu, te su se uključili u međunarodno natjecanje ”Regional Youth Basketball Games”, koje igraju ekipe iz BiH, Mađarske, Srbije i Hrvatske. Seniori pod vodstvom Vladimira Krstića, unatoč brojnim ozljedama, mirno završavaju sezonu na 11 mjestu, dok su se u natjecanju ”Kup Krešimira Ćosića” plasirali u četvrtfinale. Trener Krstić postao je trener kadetske Reprezentacije Hrvatske, te je na Evropskom Prvenstvu u Poljskoj, sa svojom ekipom, osvojio četvrto mjesto.

Sezonu 2016/17 pamtit ćemo po najboljem plasmanu seniora u A1 ligi, ekipa Vladimira Krstića osvojila je 7. mjesto i plasman u doigravanje, gdje je u tri utakmice bio bolji ”KK Split”. Paralelno sa dobrim igrama u domaćem prvenstvu krenulo se sa premijernim međunarodnim nastupima u ”Sixt Alpe Adria Cup” natjecanju, u kojem sudjeluju ekipe iz Češke, Slovačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Juniori, pod vodstvom trenera Davora Dogana osvajaju 7. mjesto u Prvenstvu Hrvatske, igraju seniorsku ”A2 ligu Istok”, te nastavljaju skupljati međunarodno iskustvo u ”Regional Basketball Youth Games” ligi. Sa sve boljim uvjetima za treninge posebna pažnja poklanja se radu sa mladima, te novi treneri mlađih dobnih kategorija postaju Nedjeljko Matić, Ivan i Želimir Kiš, Dubravko Blažević i Bernard Lončar. Proširenjem košarkaške baze i sve boljim radom dolaze i prvi ozbiljniji rezultati. Početnici godišta 2005. trenera Nedjeljka Matića i Dubravka Blaževića postali su vice prvaci Hrvatske, dok su dječaci 2006. godište, trenera Ivana Kiša osvojili 5.mjesto na završnici Prvenstva Hrvatske. Trener Vladimir Krstić postao je pomoćnik Ivici Skelinu, u stručnom stožeru seniorske Reprezentacije Hrvatske.

U sezoni 2017/18 seniorska ekipa vođena trenerom Vladimirom Krstićem osvaja 8. mjesto i plasman u doigravanje, gdje je u dvije utakmice bolji bio prvak Hrvatske KK Cedevita. U natjecanju ”Kup Krešimira Ćosića” u četvrtfinalu su ”Brokeri” poraženi od GKK Šibenik, dok je u ”Helios Alpe Adria Cup” natjecanju treće mjesto u skupini bilo nedovoljno za slijedeći krug natjecanja. Trener Vladimir Krstić član je stručnog stožera Reprezentacije Hrvatske, kao pomoćnik treneru Draženu Anzuloviću. Početkom drugog dijela sezone Boris Andrlon postaje kondicijski trener, te pomoćni trener seniorske ekipe. Sezonu su obilježile brojne ozljede igrača, koje su seniorima otežale dostizanje boljih rezultata u natjecanjima. Kako klub na svim nivoima raste iz godine u godinu, tako je i Uprava kluba osnažena dolaskom Ivana Mustapića, bivšeg atletskog Olimpijca i Reprezentativca Hrvatske, čija tvrtka ”Id Eko” postaje jedan od sponzora kluba. Juniori nastavljaju sa igrama u ”Regional Youth Basketball Games” natjecanju, ”A2 ligi Istok”, te juniorskoj ligi Slavonije i Baranje, gdje osvajaju 5. mjesto. Kadeti su u natjecanju regije Istok završili na 6. mjestu, isto kao i pred kadeti. Ekipa ”U13” (2005. godište), vođena trenerima Nedjeljkom Matićem i Dubravkom Blaževićem, osvaja na završnici prvenstva Hrvatske 3. mjesto, dok na jakom ”Basket4kids” turniru u Beogradu (neslužbeno prvenstvo TV kuće ”Sportklub” za ekipe sa prostora bivše Države), osvaja 5. mjesto. Naš mladi igrač Petar Mikolčević postao je član U14 Reprezentacije Hrvatske. Ekipu ”U11” (2007. godište), trener Ivan Kiš je doveo do 5. mjesta na završnici Prvenstva Hrvatske. Dolaskom trenera Marka Mandića, Gorana Đurkića i Juraja Borasa ”Škola Košarke Vrijednosnice Osijek” sada već broji jedanaest trenera i preko 250 dječaka, što je potvrda klupske orijentacije ka proizvodnji vlastitih igrača.

Ekipu je u sezonu 2018/19 poveo trener Vladimir Krstić, no nakon završetka prvog dijela prvenstva i nakon pune četiri godine na njegovo mjesto je došao splitski trener Domagoj Kujundžić. Sezonu ćemo pamtit po najboljem uspjehu seniorske ekipe i osvojenim 5. mjestom u ”HT Premijer ligi” Hrvatske. U ”Alpe Adria Cup” natjecanju, također je napravljen iskorak, te su Vrijednosnice kao prvoplasirana ekipa u grupi, u četvrt finalu ispale od ”BC Levice” iz Slovačke. U ”Kupu Krešimira Ćosića” ždrijeb nije mazio košarkaše sa Drave, koji su ispali od prvaka Hrvatske ”KK Cedevita”. Nakon uspješne sezone zaredali su i individualni uspjesi, te priznanja naših ”Brokera”, tako je trener Domagoj Kujundžić izabran za pomoćnika izborniku seniorske Reprezentacije Hrvatske, Veljku Mršiću. Igrači Nikola Turalija i Bruno Perić postali su članovi studentske Reprezentacije Hrvatske, koja je na Univerzijadi u Napulju (Italija), osvojila 10 mjesto. Naš razigravač Mario Ihring, najbolji je asistent lige sa 6,7 asistencija po utakmici, a krilni centar Abdul Malik Abu je najbolji skakač lige sa 9,1 skokom po utakmici, također su njih dvojica 2. i 3. najkorisniji igrači lige sa valorizacijom Abu 18,8, Ihring 18,6. Mladog Vuka Dmitrovića je slomljeni prst na pripremama U18 Reprezentacije udaljio od juniorskog Europskog prvenstva, dok je juniorska ekipa Vrijednosnica osvojila 4. mjesto u prvenstvu Slavonije i Baranje, 7. mjesto u ”A2 ligi Istok”, te su nastupali i u ”Regional Youth Basketball Games” natjecanju. Kadeti su zauzeli 3. mjesto u regiji Istok, dok su pred kadeti zauzeli 3. mjesto. U kategoriji ”U13” naši dječaci su prvaci Slavonije i Baranje, 4. mjesto su osvojili na PH, te su u natjecanju ”Basket4kids” bili 1. na Istoku, te 3. na finalnom turniru Hrvatske. Dječaci 2007. godište također su prvaci regije Istok ”U12”, te su zauzeli 11. mjesto na PH. Dječaci 2008. godišta ”U11”, zauzeli su 3. mjesto na prvenstvu Slavonije i Baranje. Naš mladi igrač Petar Mikolčević je sa Reprezentacijom ”U15” nastupao na turniru u Sloveniji, dok je trener kadeta Marko Mandić izabran za pomoćnika ”U16” Reprezentacije Hrvatske, koja je igrala na Olimpijadi mladih u Bakuu (Azerbedžan). Nastavljamo sa kontinuiranim radom ”Škola košarke” sa oko 250 dječaka u 10 Osnovnih Škola u Osijeku, Dardi i Bilju, a vodi ih naših 11 trenera.