26.8 C
Osijek, HR
Četvrtak, kolovoz 16, 2018

POVIJEST KLUBA

Skupina košarkaških entuzijasta osnovala je u jesen 1980.godine ”OMLADINSKI KOŠARKAŠKI KLUB DARDA”. Suosnivači su bili uglavnom domaći igrači i ljubitelji košarke: Dragan Vujaklija, Tihomir Matoša, Slobodan Ađanski i Karolj Janoš – Karčika. Prvi predsjednik bio je Tomo Savičević, a trener Adam Jene. Klub se natjecao u Republičkoj i Međuopćinskoj ligi bivše države, u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji.

Predsjednik je u međuvremenu postao Karolj Janoši a treneri su još bili: Ivan Kovač i Dragan Vujaklija. Juniore i kadete su trenirali Darko Sorić, Josip Blažetin i Renato Martinko, a klub je postajao sve brojniji i snažniji.

Prisilno ”uspavan” ratnim događanjima na području Baranje klub u Dardi ne djeluje aktivno od 1991. do 2004.godine. No u Osijeku 1993. godine Karolj Janoš i Renato Martinko okupljaju 20-tak košarkaša iz okupirane Baranje, oživljavaju stari darđanski klupski račun, te niče prognanički klub ”KK BARANJA”. Klub se natjecao u B1 ligi Istok pod vodstvom trenera Renata Martinka i Željka Bastalića, treninzi su se odvijali u maloj dvorani Poljoprivredne srednje škole , a utakmice su se igrale u dvorani O. Š. Franje Krežme u Osijeku. KK Baranja egzistirao je oko dvije godine od financijske pomoći malobrojnih sponzora i donatora, a ugasio se zbog mnogobrojnih organizacijskih i financijskih problema.

1998.godine Renato Martinko pokreće u O. Š. Darda školski košarkaški tim oko kojeg se okupljaju bivši igrači u veteransku ekipu, kreće se u adaptaciju košarkaških terena i košarka se polako budi. Prvobitni cilj je bio okupljanje darđanske djece u ”Školski košarkaški klub” od kojeg bi se u dogledno vrijeme stvorio pravi klub. Iz te školske ekipe, nakon godinu i pol dana, mladi kadet Aleksandar Atanacković prešao je u KK Osijek, te ubrzo postao prvi košarkaški reprezentativac Hrvatske iz Darde.

Nakon nekoliko godina rada Školskog kluba, nekadašnji prvotimci kluba, 20. kolovoza 2004.godine, osnivaju “KOŠARKAŠKI KLUB DARDA”, predsjednik postaje Zvonko Radan, a dopredsjednici: Alexander Hrkač i Dragan Vujaklija. Već u prvoj sezoni 2004/05 seniorska ekipa osvaja prvo mjesto u B1 ligi Istok i klub ulazi u A2 ligu. Paralelno sa radom seniorske ekipe, koju vodi trener Ivan Novak, pokreće se i Škola košarke koja okuplja velik broj talentirane djece, a vode je treneri: Krunoslav Bogut i Nihaz Vehabović.

Upoznavanje sa drugoligaškim društvom u prvoj sezoni 2005/06 rezultiralo je 8. mjestom i afirmacijom mnogih mladih igrača. Na godišnjoj skupštini kluba, 2006.godine, uprava je odlučila da će klub ubuduće nositi ime ”KK VRIJEDNOSNICE OS DARDA”, jer je tvrtka “Vrijednosnice Osijek”, na čelu sa gospodinom Alexanderom Hrkačem, glavni sponzor kluba.

U sezonama 2006/07 i 2007/08 seniori su pod vodstvom trenera Renata Martinka najbolji sportski kolektiv u Baranji, osvajaju Kup Slavonije i Baranje, naslov prvaka A2 Istok, te kroz kvalifikacije pokušavaju ući u A1 Hrvatsku košarkašku ligu, što im 2008.godine ostaje uskraćeno za samo jednu pobjedu.

U sezoni 2008/09 seniorska ekipa pod vodstvom trenera Damira Volodera nadmoćno osvaja naslov prvaka A2 Istok i Kup Slavonije i Baranje, te kao prvi u kvalifikacijama ulaze u A1 Hrvatsku košarkašku ligu.

U premijernu prvoligašku sezonu 2009/10, KK Vrijednosnice OS Darda krenuli su sa klupskim čelništvom u sastavu: predsjednik – Alexander Hrkač, dopredsjednici: Zvonko Radan, Dragan Vujaklija i Bruno Zucić, te sportski direktor – Renato Martinko. Seniori predvođeni trenerom Damirom Voloderom odličnim su igrama izborili plasman među prve četiri ekipe u prvenstvu, plasirali se u „Ligu za prvaka Hrvatske“, te su proglašeni od strane novinara i struke najugodnijim iznenađenjem prvenstva.

Drugu prvoligašku sezonu 2010/11. obilježili su loš ulazak u prvenstvo i smjene trenera, tako da su nakon Damira Volodera na klupi bili Dejan Srzić, Zvonimir Ridl, a sezonu je zaključio Senad Muminović koji je unatoč brojnim ozljedama igrača uspio osigurati opstanak u zadnjem prvenstvenom kolu. Kako bi se ubrzao razvoj domaćih mladih igrača klupska uprava 25. Svibnja 2010. godine osniva sestrinski klub ”KK Vrijednosnice Osijek” u Osijeku koji se počinje natjecati, pod vodstvom trenera Ivana Matančića, u A2 ligi Istok. Mlađe klupske kategorije pod vodstvom trenera Frane Radana i Vanje Miljkovića ostvaruju sve bolje rezultate, te se kreće u izvedbu projekta za izgradnju montažne dvorane u Dardi, koja je neophodna za daljnji razvoj kluba.

Sezona 2011/12 po rezultatima svih selekcija najuspješnija je u povijesti kluba. Seniori su pod vodstvom trenera Senada Muminovića završili na 11. mjestu u prvenstvu Hrvatske, juniori trenera Ivana Barišića dijele 5 i 6 mjesto u državnom prvenstvu, kadeti trenera Frane Radana su također na diobi 5 i 6 mjesta, Mlađi kadeti trenera Vanje Miljkovića su drugi u Slavoniji i Baranji, početnici su vođeni Franom Radanom vodeći u Slavoniji i Baranji, a u natjecanju Klupski Kup Dražen Petrović, gdje se zbrajaju rezultati seniora, juniora i kadeta, ukupno smo 5. u Hrvatskoj. Ekipa KK Vrijednosnice Osijek natječe se u A2 ligi sa juniorima našeg prvoligaškog kluba, pod vodstvom trenera Ivana Barišića. Kruna uspješnog rada u klubu došla je na kraju sezone, gdje su poziv u Reprezentaciju Hrvatske dobili šestorica naših igrača: Luka Barišić – U14, Luka Jakić – U15, Robert Kujundžić i Tomislav Radoš – U18, te Luka Pandurić i Filip Kordić – U20.

U sezonama 2012/13 i 2013/14 klub se profilira u stabilnog prvoligaša, kojemu je cilj igranje u elitnom razredu Hrvatske košarke. Status stabilnog prvoligaša sa vlastitim igračkim kadrom osigurava uprava u sastavu: Alexander Hrkač, Zvonko Radan, Dragan Vujaklija, Bruno Zucić i Karolj Janoš. Pod vodstvom trenera Frane Radana kadeti se 2012/13 plasiraju prvi puta u povijesti kluba na ”final-four” Državnog prvenstva gdje osvajaju 4 mjesto u PH. U sezoni 2013/14 juniori trenera Vanje Miljkovića ostvaruju plasman na poluzavršnicu Državnog prvenstva, gdje završavaju na diobi 5 i 6 mjesta. Članovi reprezentacije su i dalje Luka Pandurić – U20 i Luka Barišić – U16. Senad Muminović je sa seniorima u ove dvije sezone zadržao klubu prvoligaški status, te je ostvareno da u prvom timu igra sve više domaćih igrača.

Neposredno pred početak sezone 2014/15 vodstvo kluba uspješno završava pregovore sa čelnim ljudima Grada Osijeka, te prvoligaški klub seli u Grad na Dravi, pod nazivom ”KK Vrijednosnice Osijek” dok drugoligaški klub seli u Dardu i natjecat će se u A2 ligi pod nazivom ”KK Vrijednosnice Os Darda”. Prelaskom prvoligaškog kluba u Osijek novi dom ”Brokera” postaje mala dvorana Gradski Vrt, a zajedno sa radom u dvorani Jug i ostalim školskim dvoranama osigurani su vrhunski uvjeti za rad na svim nivoima, dok se u Dardi također nastavlja rad sa našim mladim igračima. Škole košarke u Dardi i Bilju preuzima od ove sezone trener Zoran Andrić, a pokreću se nove škole košarke u Osnovnim Školama u Osijeku, pod vodstvom trenera Ivana Barišića. Na kraju prvog dijela prvenstva nakon tri i pol godine rada uprava se zahvaljuje na suradnji treneru Senadu Muminoviću i trener seniora postaje Osječanin Vladimir Krstić, donedavni košarkaški Reprezentativac Hrvatske.

U sezoni 2015/16 klub radi na jačanju košarkaške baze, te se uz Škole Košarke u Dardi, Bilju i B.Manastiru pokreće i rad u 7 Škola u Osijeku. Juniorska ekipa se kao prvak Slavonije i Baranje plasirala na Državnu poluzavršnicu, te su se uključili u međunarodno natjecanje ”Regional Youth Basketball Games”, koje igraju ekipe iz BiH, Mađarske, Srbije i Hrvatske. Seniori pod vodstvom Vladimira Krstića, unatoč brojnim ozljedama, mirno završavaju sezonu na 11 mjestu, dok su se u natjecanju ”Kup Krešimira Ćosića” plasirali u četvrtfinale.

S ezonu 2016/17 pamtit ćemo po najboljem plasmanu seniora u A1 ligi, ekipa Vladimira Krstića osvojila je 7. mjesto i plasman u doigravanje. Paralelno sa dobrim igrama u domaćem prvenstvu krenulo se sa premijernim međunarodnim nastupima u “Sixt Alpe Adria Cup” natjecanju, u kojem sudjeluju ekipe iz Češke, Slovačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Juniori osvajaju 7. mjesto u Prvenstvu Hrvatske, igraju seniorsku A2 ligu Istok, te nastavljaju skupljati međunarodno iskustvo u “Regional Basketball Youth Games” ligi. Sa sve boljim uvjetima za treninge posebna pažnja poklanja se radu sa mladima, te novi treneri mlađih dobnih kategorija postaju Nedjeljko Matić, Ivan i Želimir Kiš, Dubravko Blažević i Bernard Lončar. Proširenjem košarkaške baze i sve boljim radom dolaze i prvi ozbiljniji rezultati. Početnici godišta 2005. postali su vice prvaci Hrvatske, dok su dječaci 2006. godište osvojili 5.mjesto na Prvenstvu Hrvatske.