BIOGRAFIJA KK VRIJEDNOSNICE OSIJEK

Skupina košarkaških entuzijasta osnovala je u jesen 1980. godine ”OMLADINSKI KOŠARKAŠKI KLUB DARDA”. Suosnivači su bili uglavnom domaći igrači i to: Dragan Vujaklija, Tihomir Matoša i Slobodan Ađanski. Prvi predsjednik bio je Tomo Savičević, a trener Adam Jene. Klub se natjecao u Republičkoj i Međuopćinsoj ligi bivše države, u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji.

Predsjednik je u međuvremenu postao Karolj Janoši, a treneri su još bili: Dragan Vujaklija i Ivan Kovač. Juniore i kadete su trenirali Darko Sorić, Josip Blažetin i Renato Martinko, a klub je postajao sve brojniji i snažniji.

Prisilno ”uspavan” ratnim događanjima na području Baranje klub u Dardi ne djeluje aktivno od 1991. do 2004.godine. No u Osijeku 1993. godine Karolj Janoš i Renato Martinko okupljaju 20-tak košarkaša iz okupirane Baranje, oživljavaju stari darđanski klupski račun, te niče prognanički klub ”KK BARANJA”. Klub se natjecao u ”B1 ligi Istok” pod vodstvom trenera Renata Martinka i Željka Bastalića, treninzi su se odvijali u maloj dvorani Poljoprivredne srednje škole , a utakmice su se igrale u dvorani O. Š. Franje Krežme u Osijeku. ”KK Baranja egzistirao je oko dvije godine od financijske pomoći malobrojnih sponzora i donatora, a ugasio se zbog mnogobrojnih organizacijskih i financijskih problema.

1998.godine Renato Martinko pokreće u O. Š. Darda školski košarkaški tim oko kojeg se okupljaju bivši igrači u veteransku ekipu, kreće se u adaptaciju košarkaških terena i košarka se polako budi. Prvobitni cilj je bio okupljanje darđanske djece u ”Školski košarkaški klub” od kojeg bi se u dogledno vrijeme stvorio pravi klub. Iz te školske ekipe, nakon godinu i pol dana, mladi kadet Aleksandar Atanacković prešao je u ”KK Osijek”, te ubrzo postao prvi košarkaški reprezentativac Hrvatske iz Darde.

Nakon nekoliko godina rada Školskog kluba, nekadašnji prvotimci kluba, 20. kolovoza 2004.godine, osnivaju “KOŠARKAŠKI KLUB DARDA”, predsjednik postaje Zvonko Radan, a dopredsjednici: Alexander Hrkač i Dragan Vujaklija. Već u prvoj sezoni 2004/05 seniorska ekipa osvaja prvo mjesto u ”B1 ligi Istok” i klub ulazi u ”A2 ligu”. Paralelno sa radom seniorske ekipe, koju vodi trener Ivan Novak, pokreće se i Škola košarke koja okuplja velik broj talentirane djece, a vode je treneri: Krunoslav Bogut i Nihaz Vehabović.

Upoznavanje sa drugoligaškim društvom u prvoj sezoni 2005/06 rezultiralo je 8. mjestom i afirmacijom mnogih mladih igrača. Na godišnjoj skupštini kluba, 2006.godine, uprava je odlučila da će klub ubuduće nositi ime ”KK VRIJEDNOSNICE OS DARDA”, jer je tvrtka “Vrijednosnice Osijek”, na čelu sa gospodinom Alexanderom Hrkačem, glavni sponzor kluba.

U sezonama 2006/07 i 2007/08 seniori su pod vodstvom trenera Renata Martinka najbolji sportski kolektiv u Baranji, osvajaju ”Kup Slavonije i Baranje”, naslov prvaka ”A2 lige Istok”, te kroz kvalifikacije pokušavaju ući u ”A1 Hrvatsku košarkašku ligu”, što im 2008.godine ostaje uskraćeno za samo jednu pobjedu.

U sezoni 2008/09 Renato Martinko postaje sportski direktor kluba, a seniorski trener Damir Voloder, pod čijim vodstvom ”Vrijednosnice Os Darda” nadmoćno osvaja naslov prvaka ”A2 Istok” i ”Kup Slavonije i Baranje”, te kao prvi u kvalifikacijama ostvaruje ulazak u ”A1 Hrvatsku košarkašku ligu”.

U premijernu prvoligašku sezonu 2009/10, ”Vrijednosnice OS Darda” krenuli su sa klupskim vodstvom u sastavu: predsjednik – Alexander Hrkač, dopredsjednici: Zvonko Radan, Dragan Vujaklija i Bruno Zucić, te sportski direktor – Renato Martinko. Seniori predvođeni trenerom Damirom Voloderom odličnim su igrama izborili plasman među prve četiri ekipe u prvenstvu, plasirali se u „Ligu za prvaka Hrvatske“, te su proglašeni od strane novinara i struke najugodnijim iznenađenjem prvenstva.

Drugu prvoligašku sezonu 2010/11. obilježili su loš ulazak u prvenstvo i smjene trenera, tako da su nakon Damira Volodera na klupi bili Dejan Srzić, Zvonimir Ridl, a sezonu je zaključio Senad Muminović koji je unatoč brojnim ozljedama igrača uspio osigurati opstanak u zadnjem prvenstvenom kolu. Kako bi se ubrzao razvoj domaćih mladih igrača klupska uprava 25. Svibnja 2010. godine osniva sestrinski klub ”KK Vrijednosnice Osijek” u Osijeku koji se počinje natjecati, pod vodstvom trenera Ivana Matančića, u ”A2 ligi Istok”. Mlađe klupske kategorije pod vodstvom trenera Frane Radana i Vanje Miljkovića ostvaruju sve bolje rezultate, te se kreće u izvedbu projekta za izgradnju montažne dvorane u Dardi, koja je neophodna za daljnji razvoj kluba.

Sezona 2011/12 po rezultatima svih selekcija najuspješnija je u povijesti kluba. Seniori su pod vodstvom trenera Senada Muminovića završili na 11. mjestu u prvenstvu Hrvatske, juniori trenera Ivana Barišića dijele 5 i 6 mjesto u državnom prvenstvu, kadeti trenera Frane Radana su također na diobi 5 i 6 mjesta, Mlađi kadeti trenera Vanje Miljkovića su drugi u Slavoniji i Baranji, početnici su vođeni Franom Radanom vodeći u Slavoniji i Baranji, a u natjecanju ”Klupski Kup Dražen Petrović”, gdje se zbrajaju rezultati seniora, juniora i kadeta, ukupno smo 5. u Hrvatskoj. Ekipa ”Vrijednosnice Osijek” natječe se u ”A2 ligi Istok” sa juniorima našeg prvoligaškog kluba, pod vodstvom trenera Ivana Barišića. Kruna uspješnog rada u klubu došla je na kraju sezone, gdje su poziv u Reprezentaciju Hrvatske dobili šestorica naših igrača: Luka Barišić – ”U14”, Luka Jakić – ”U15”, Robert Kujundžić i Tomislav Radoš – ”U18”, te Luka Pandurić i Filip Kordić – ”U20”.

U sezonama 2012/13 i 2013/14 klub se profilira u stabilnog prvoligaša, kojemu je cilj igranje u elitnom razredu Hrvatske košarke. Status stabilnog prvoligaša sa vlastitim igračkim kadrom osigurava uprava u sastavu: Alexander Hrkač, Zvonko Radan, Dragan Vujaklija, Bruno Zucić i Karolj Janoš. Pod vodstvom trenera Frane Radana kadeti se 2012/13 plasiraju prvi puta u povijesti kluba na ”Final-four” Državnog prvenstva gdje osvajaju 4 mjesto u PH. U sezoni 2013/14 juniori trenera Vanje Miljkovića ostvaruju plasman na poluzavršnicu Državnog prvenstva, gdje završavaju na diobi 5 i 6 mjesta. Članovi reprezentacije su idalje Luka Pandurić – ”U20” i Luka Barišić – ”U16”. Senad Muminović je sa seniorima u ove dvije sezone zadržao klubu prvoligaški status, te je ostvareno da u prvom timu igra sve više domaćih igrača.

Neposredno pred početak sezone 2014/15 vodstvo kluba uspješno završava pregovore sa čelnim ljudima Grada Osijeka, te prvoligaški klub seli u Grad na Dravi, pod nazivom ”KK Vrijednosnice Osijek” dok drugoligaški klub seli u Dardu i natjecat će se u ”A2 ligi Istok” pod nazivom ”KK Vrijednosnice Os Darda”. Prelaskom prvoligaškog kluba u Osijek novi dom ”Brokera” postaje mala dvorana Gradski Vrt, a zajedno sa radom u dvorani Jug i ostalim školskim dvoranama osigurani su vrhunski uvjeti za rad na svim nivoima, dok se u Dardi također nastavlja rad sa našim mladim igračima. Škole košarke u Dardi i Bilju preuzima od ove sezone trener Zoran Andrić, a pokreću se nove škole košarke u Osnovnim Školama u Osijeku, pod vodstvom trenera Ivana Barišića. Na kraju prvog dijela prvenstva nakon tri i pol godine rada uprava se zahvaljuje na suradnji treneru Senadu Muminoviću i trener seniora postaje Osječanin Vladimir Krstić, donedavni košarkaški Reprezentativac Hrvatske.

U sezoni 2015/16 klub radi na jačanju košarkaške baze, te se uz Škole Košarke u Dardi, Bilju i B.Manastiru pokreće i rad u 7 Škola u Osijeku. Juniorska ekipa se kao prvak Slavonije i Baranje plasirala na Državnu poluzavršnicu, te su se uključili u međunarodno natjecanje ”Regional Youth Basketball Games”, koje igraju ekipe iz BiH, Mađarske, Srbije i Hrvatske. Seniori pod vodstvom Vladimira Krstića, unatoč brojnim ozljedama, mirno završavaju sezonu na 11 mjestu, dok su se u natjecanju ”Kup Krešimira Ćosića” plasirali u četvrtfinale. Trener Krstić postao je trener kadetske Reprezentacije Hrvatske, te je na Evropskom Prvenstvu u Poljskoj, sa svojom ekipom, osvojio četvrto mjesto.

Sezonu 2016/17 pamtit ćemo po najboljem plasmanu seniora u A1 ligi, ekipa Vladimira Krstića osvojila je 7. mjesto i plasman u doigravanje, gdje je u tri utakmice bio bolji ”KK Split”. Paralelno sa dobrim igrama u domaćem prvenstvu krenulo se sa premijernim međunarodnim nastupima u ”Sixt Alpe Adria Cup” natjecanju, u kojem sudjeluju ekipe iz Češke, Slovačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Juniori, pod vodstvom trenera Davora Dogana osvajaju 7. mjesto u Prvenstvu Hrvatske, igraju seniorsku ”A2 ligu Istok”, te nastavljaju skupljati međunarodno iskustvo u ”Regional Basketball Youth Games” ligi. Sa sve boljim uvjetima za treninge posebna pažnja poklanja se radu sa mladima, te novi treneri mlađih dobnih kategorija postaju Nedjeljko Matić, Ivan i Želimir Kiš, Dubravko Blažević i Bernard Lončar.
Proširenjem košarkaške baze i sve boljim radom dolaze i prvi ozbiljniji rezultati. Početnici godišta 2005. trenera Nedjeljka Matića i Dubravka Blaževića postali su vice prvaci Hrvatske, dok su dječaci 2006. godište, trenera Ivana Kiša osvojili 5.mjesto na završnici Prvenstva Hrvatske. Trener Vladimir Krstić postao je pomoćnik Ivici Skelinu, u stručnom stožeru seniorske Reprezentacije Hrvatske.

U sezoni 2017/18 seniorska ekipa vođena trenerom Vladimirom Krstićem osvaja 8. mjesto i plasman u doigravanje, gdje je u dvije utakmice bolji bio prvak Hrvatske KK Cedevita. U natjecanju ”Kup Krešimira Ćosića” u četvrtfinalu su ”Brokeri” poraženi od GKK Šibenik, dok je u ”Helios Alpe Adria Cup” natjecanju treće mjesto u skupini bilo nedovoljno za slijedeći krug natjecanja. Trener Vladimir Krstić član je stručnog stožera Reprezentacije Hrvatske, kao pomoćnik treneru Draženu Anzuloviću. Početkom drugog dijela sezone Boris Andrlon postaje kondicijski trener, te pomoćni trener seniorske ekipe. Sezonu su obilježile brojne ozljede igrača, koje su seniorima otežale dostizanje boljih rezultata u natjecanjima. Kako klub na svim nivoima raste iz godine u godinu, tako je i Uprava kluba osnažena dolaskom Ivana Mustapića, bivšeg atletskog Olimpijca i Reprezentativca Hrvatske, čija tvrtka ”Id Eko” postaje jedan od sponzora kluba. Juniori nastavljaju sa igrama u ”Regional Youth Basketball Games” natjecanju, ”A2 ligi Istok”, te juniorskoj ligi Slavonije i Baranje, gdje osvajaju 5. mjesto. Kadeti su u natjecanju regije Istok završili na 6. mjestu, isto kao i pred kadeti. Ekipa ”U13” (2005. godište), vođena trenerima Nedjeljkom Matićem i Dubravkom Blaževićem, osvaja na završnici prvenstva Hrvatske 3. mjesto, dok na jakom ”Basket4kids” turniru u Beogradu (neslužbeno prvenstvo TV kuće ”Sportklub” za ekipe sa prostora bivše Države), osvaja 5. mjesto. Naš mladi igrač Petar Mikolčević postao je član U14 Reprezentacije Hrvatske. Ekipu ”U11” (2007. godište), trener Ivan Kiš je doveo do 5. mjesta na završnici Prvenstva Hrvatske. Dolaskom trenera Marka Mandića, Gorana Đurkića i Juraja Borasa ”Škola Košarke Vrijednosnice Osijek” sada već broji jedanaest trenera i preko 250 dječaka, što je potvrda klupske orijentacije ka proizvodnji vlastitih igrača.

Ekipu je u sezonu 2018/19 poveo trener Vladimir Krstić, no nakon završetka prvog dijela prvenstva i nakon pune četiri godine na njegovo mjesto je došao splitski trener Domagoj Kujundžić. Sezonu ćemo pamtit po najboljem uspjehu seniorske ekipe i osvojenim 5. mjestom u ”HT Premijer ligi” Hrvatske. U ”Alpe Adria Cup” natjecanju, također je napravljen iskorak, te su Vrijednosnice kao prvoplasirana ekipa u grupi, u četvrt finalu ispale od ”BC Levice” iz Slovačke. U ”Kupu Krešimira Ćosića” ždrijeb nije mazio košarkaše sa Drave, koji su ispali od prvaka Hrvatske ”KK Cedevita”. Nakon uspješne sezone zaredali su i individualni uspjesi, te priznanja naših ”Brokera”, tako je trener Domagoj Kujundžić izabran za pomoćnika izborniku seniorske Reprezentacije Hrvatske, Veljku Mršiću. Igrači Nikola Turalija i Bruno Perić postali su članovi studentske Reprezentacije Hrvatske, koja je na Univerzijadi u Napulju (Italija), osvojila 10 mjesto. Naš razigravač Mario Ihring, najbolji je asistent lige sa 6,7 asistencija po utakmici, a krilni centar Abdul Malik Abu je najbolji skakač lige sa 9,1 skokom po utakmici, također su njih dvojica 2. i 3. najkorisniji igrači lige sa valorizacijom Abu 18,8, Ihring 18,6. Mladog Vuka Dmitrovića je slomljeni prst na pripremama U18 Reprezentacije udaljio od juniorskog Europskog prvenstva, dok je juniorska ekipa Vrijednosnica osvojila 4. mjesto u prvenstvu Slavonije i Baranje, 7. mjesto u ”A2 ligi Istok”, te su nastupali i u ”Regional Youth Basketball Games” natjecanju. Kadeti su zauzeli 3. mjesto u regiji Istok, dok su pred kadeti zauzeli 3. mjesto. U kategoriji ”U13” naši dječaci su prvaci Slavonije i Baranje, 4. mjesto su osvojili na PH, te su u natjecanju ”Basket4kids” bili 1. na Istoku, te 3. na finalnom turniru Hrvatske. Dječaci 2007. godište također su prvaci regije Istok ”U12”, te su zauzeli 11. mjesto na PH. Dječaci 2008. godišta ”U11”, zauzeli su 3. mjesto na prvenstvu Slavonije i Baranje. Naš mladi igrač Petar Mikolčević je sa Reprezentacijom ”U15” nastupao na turniru u Sloveniji, dok je trener kadeta Marko Mandić izabran za pomoćnika ”U16” Reprezentacije Hrvatske, koja je igrala na Olimpijadi mladih u Bakuu (Azerbedžan). Nastavljamo sa kontinuiranim radom ”Škola košarke” sa oko 250 dječaka u 10 Osnovnih Škola u Osijeku, Dardi i Bilju, a vodi ih naših 11 trenera.

Pandemija Covid-19 prekinula je sezonu 2019/20 u ožujku 2020. godine a nakon odigrana 21 kola HT Premijer Lige sezona se službeno vodi kao da nije ni igrana. Trener Domagoj Kujundžić uspješno je vodio našu mladu ekipu koja je u trenutku prekida natjecanja zauzimala 6. mjesto u prvenstvu. Naša dva igrača dominirala su u prvenstvu i to: Antonio Jordano kao prvi strijelac lige sa prosjekom od 18,9 koševa po utakmici, a Lovre Bašić kao prvi asistent sa 8,6 asista po utakmici. U ”Alpe Adria Cup” natjecanju omjerom 2-4 završeno je natjecanje u grupnoj fazi, dok su u ”Kupu Krešimira Ćosića” Vrijednosnice Osijek poražene od Cibone u osmini finala. Domagoj Kujundžić i dalje je bio pomoćnik izborniku Veljku Mršiću u uspješnim kvalifikacijskim utakmicama za EP seniorske reprezentacije Hrvatske, dok je Marko Mandić bio pomoćnik Mladenu Erjavcu sa selekcijom U16. Naši mladi igrači također su dobili pozive za selektivne treninge selekcija: U16 – Petar Mikolčević, a u U15 Gabrijel Flanjak, Pavao Pšihistal i David Czersky Hafner. Uprava kluba osnažena je dolaskom Stipe Kordića, vlasnika tvrtke ”Inspekt – Ing”, koja postaje i jedan od sponzora kluba. Naše Škole košarke nastavljaju sa radom u Osijeku, Dardi i Bilju te unatoč problemima sa pandemijom naši treneri uspijevaju održati svih 250 djece u treningu.

Sezona 2020/21 odigrana je unatoč pandemiji Covid-19, ali bez publike u dvoranama i većinu vremena bez treninga i natjecanja mlađih dobnih kategorija, što je svima nama bila jedna nova i tužna varijanta košarke. Trener Domagoj Kujundžić poveo je seniorsku ekipu u natjecanje sa pomoćnikom Markom Mandićem, u mjesecu studenom 2020. godine dolazi do smjene i prvi trener postaje poznati bivši košarkaški Reprezentativac Hrvatske, Stipe Šarlija. Seniorska ekipa završava natjecanje HT Premijer Lige na 9. mjestu, dok su u natjecanje Kup Krešimir Ćosić ispali u četvrtfinalu od ekipe Zadra koja je osvojila trofej. Naš kapetan Robert Kujundžić proglašen je drugim najboljim igračem prvenstva Hrvatske, Arijan Lakić i Dylan Frye su podijelili treće mjesto kao najbolji asistenti sa 5,3 asistencije po utakmici, a Pavao Paić je prvi bloker lige sa 1,0 blokadom po utakmici. Sada već bivši trener Domagoj Kujundžić i dalje je pomoćnik Veljku Mršiću u A Reprezentaciji Hrvatske, a za ostale selekcije nastupali su: Vito Porobić U20, Gabrijel Flanjak U16, Filip Stojčić U15 i Luka Šipka u U14 selekciji Hrvatske. U prvenstvu Slavonije i Baranje u konkurenciji U19 osvojili smo 3. mjesto, U17 5. mjesto, U15 1. mjesto, U13 1. mjesto, a selekcija U15 je pobjedom protiv Alkara iz Sinja ušla među 8 najboljih u PH, gdje je izgubila od Cedevite Zagreb. Selekcija U13 je porazom od Cedevite Zagreb ostvarila plasman među 16 najboljih u PH. Treneri iz naših Školi košarke u Osijeku, Dardi i Bilju zbog epidemioloških mjera nastavili su rad sa djecom na vanjskim terenima dok su im vremenske prilike to dopuštale.

U sezoni 2021/22 seniorsku ekipu predvodi trener Marko Mandić, naš bivši igrač i kapetan. Uprava kluba krajem rujna prihvaća pozivnicu vodstva NLB ABA2 Lige te se kreće u do sada najzahtjevniju sezonu i natjecanja. Uslijed mnogih problema sa usklađivanjem kalendara natjecanja, igranja na ”tri fronta”, neiskustva ekipe, ozljeda i nediscipline igrača nositelja igre, seniori nakon 13 sezona ostaju posljednji na tablici i od slijedeće sezone će igrati NLB ABA 2 Ligu, Prvu Hrvatsku Ligu i Kup Krešimira Ćosića. NLB ABA 2 Liga se igrala jednokružnim turnirskim sustavom, gdje je jedan turnir uspješno organizirao naš klub u dvorani Gradski vrt u Osijeku, a premijerna sezona je završena omjerom 1-12.
U Kupu Krešimira Ćosića natjecanje je završeno porazom od Cedevite Junior u osmini finala.
Mlađe dobne kategorije odradile su rezultatski najuspješniju sezonu u klupskoj povijesti, gdje smo u svim kategorijama dominirali u regiji Istok, a na Prvenstvu Hrvatske su ostvareni slijedeći rezultati: Juniori su pod vodstvom trenera Ivana Barišića i Zorana Andrića zauzeli 8. mjesto, kadeti su pod vodstvom istih trenera bili 6. u Jedinstvenoj kadetskoj ligi, predkadeti su pod vodstvom trenera Nedjeljka Matića i Dubravka Blaževića zauzeli 8. mjesto u Jedinstvenoj predkadetskoj ligi, selekcija U13 je pod vodstvom trenera Liberta Zvocaka i Davora Dogana zauzela 8. mjesto. Naša juniorska ekipa pod sponzorskim imenom Olimp Inspekt-Ing je u seniorskoj A2 Ligi Istok pod vodstvom trenera Nedjeljka Matića i Zorana Andrića osvojila odlično 5. mjesto. U reprezentavne selekcije pozvana su četiri naša mlada igrača: U19 Stipe Dugandžić, U17 Gabrijel Flanjak, U16 Filip Stojčić i U15 Luka Šipka.
Svi ostali naši treneri su nakon velikih problema sa treninzima u pandemiji Covid 19 ostvarili ogroman napor da održe kontinuitet popunjavanja broja članova ”Škole košarke”, koja trenutno broji oko 200 dječaka.

Sezonu 2022/23 obilježila je borba seniora za povratak u Premijer Ligu. Ekipu je na početku sezone preuzeo osječanin Srđan Helbich, a seniori su se još natjecali u ABA2 Ligi i Kupu Krešimira Ćosića. Nakon borbe sa ekipom Dubrovnika kroz cijelu sezonu, naši seniori su porazom u Kaštelama pred kraj prvenstva ostali na trećem mjestu i bez borbe za Premijer ligu. Oproštaj od ABA2 Lige je uslijedio nakon posljednjeg mjesta na tablici, dok smo u Kupu Krešimira Ćosića poraženi u četvrt finalu od ekipe Bosco Zagreb. Sezona je na kraju označena neuspješnom te je trener Helbich podnio ostavku.
U mlađim kategorijama je ponovno ostvaren napredak, juniori vođeni trenerom Ivanom Barišićem su prvaci Slavonije i Baranje te su u na prvenstvu Hrvatske ostvarili plasman od 8 – 12. mjesta. Sa kadetima je trener Zoran Andrić bio prvak Slavonije i Baranje te su u Jedinstvenoj Kadetskoj Ligi zauzeli 10. mjesto. Trener Nedjeljko Matić je sa pred kadetima također bio prvak Slavonije i Baranje te je u jedinstvenoj PKL osvojio 10. mjesto. Naši juniori su pod nazivom ŠK Vrijednosnice Osijek zauzeli sedmo mjesto u seniorskoj A2 ligi Istok. Treneri u Školi košarke i dalje povećavaju broj djece i šire bazu kluba na zadovoljstvo vodstva kluba i roditelja.