Tijekom prošle sezone momčad baranjskog košarkaškog prvoligaša doživljavala je dosta promjena. Tako je krajem studenoga, dok je trenersku ulogu obnašao Dejan Srzić, u Dardu stigao Ivan Baković.

Za mnoge je bio nepozanica, iako je stigao iz susjedne BiH. Ovaj 197 cm visoki 30-godišnjak iz Tomislavgrada na kraju se prometnuo u jednog od ključnih igrača “brokera” u borbi za ostanak. Odigrao je 20 prvenstvenih okršaja, a sezonu je zaključio s prosjekom od 17.6 poena, 3.7 skokova i dvije asistencije po utakmici. 

– Osobne brojke su dobre, ali na kraju je najvažnije da su Vrijednosnice OS Darda potvrdile svoje mjesto u prvoj ligi i za sljedeću sezonu. Stigao sam u momčad u nezgodnom trenutku, držalo se začelje tablice, nakon osam utakmica na kontu su bile dvije pobjede. Na kraju se sačuvao status, iako je sezona bila poprilično stresna, kaže Baković, koji je posebno u Ligi za ostanak bio lokomotiva koja je vukla momčad Senada Muminovića.

U tih deset utakmica, brojke su čak bile i nešto bolje (18.9 + 4.4 + 2.1), a ne treba smetnuti ni činjenicu da silom prilika nije igrao na svojoj prirodnoj poziciji. Riječ je inače o beku-šuteru (svojevremeno bio i prvi strijelac BiH lige, nap.a), ali u Dardi je uglavnom igrao na mjestu organizatora igre.

 – Nisam playmaker, ali potrudio sam se što je korektnije moguće odraditi i tu poziciju. Kada gori pod nogama, ne razmišljaš o poziciji koju igraš, već samo da na parketu pružiš makismum. Nas su pratile i nesreće, ozljede u završnici sezone pojedinih igrača nisu bile bezazlene, stoga je najvažnije bilo sve to izgurati. Na kraju se sve svelo na jednu utakmicu, onu posljednju protiv Dubrave, koju smo morali dobiti. Tu smo pokazali i karakter i da smo jači od svih nedaća koje su nas pratile – naglašava Baković, koji na parketu nije imao samo dobar statistički učinak.

Dodatnu je energiju trošio i na neke nepotrebne stvari, često se upuštao u rasprave sa sucima.  

– Znam da to možda s tribina ne izgleda baš lijepo, ali takva mi je reakcija kada smatram da je donesena nepravedna odluka na moju ili klupsku štetu. Ne mogu si tu pomoći – priznaje Baković, za kojeg nismo sigurni da ćemo ga i sljedeće sezone gledati u dresu Vrijednosnica OS Darda. Ugovor je istekao, Ivan se vratio u Tomislavgrad – gdje će razmišljati o nastavku karijere.

– Ovih šest mjeseci u Dardi bilo je sve OK. Klub je bio iznimno korektan, suigrači su me prihvatili u svlačionici, zamjerku ne mogu naći ni da je tražim povećalom. Postoji i obostrana želja za nastavkom suradnje, ali moram vidjeti i s obitelji. Supruga bi htjela da budem negdje bliže, ima i ponuda iz BiH lige, ali prvo slijedi odmor – kaže Baković.