Mali igrači Vrijednosnica Osijek na međunarodnom turniru u Novoj Gorici
Mali igrači Vrijednosnica Osijek na međunarodnom turniru u Novoj Gorici

Dana 03.12.2017. godine mali igrači Vrijednosnica Osijek sudjelovali su na međunarodnom turniru u Novoj Gorici u susjednoj Sloveniji.

Turnir je najveći do sada viđen po broju sudionika i broju ekipa, vrlo je organiziran i ima jasne poruke. 

Na turniru nema favoriziranja pojedinih ekipa, stavljanja ekipa u podređeni položaj i pobjednik pobjednika. Svi sudionici su pobjednici i svi dobivaju medalje, priznanja, i zajedničke iste pokale. Pojedinci iz skupina imaju mogućnost natjecati se u nekim košarkaškim disciplinama i dobiti priliku za osvajanjem posebnog pokala i posebnih nagrada. Jedan igrač iz svakog kluba od strane trenera je izabran za all star utakmicu, (Leon Novak VROS) i pobjednici grupa mogu sudjelovati u završnoj svečanosti u natjecanju slobodnih bacanja ili šuta sa tri poena (najbolji u skupini bio je Jakov Matuzović), te svaki trener dobije kapu u vidu nagrade naj-igrača u grupi. Ovaj turnir jasno govori da rezultat nije primaran i da su svi dobrodošli u košarku i sport kojim se žele baviti, te da za sve ima dovoljno mjesta da se dokažu i sudjeluju ravnopravno u aktivnostima. Sve ekipe su prema trenerovim željama svih ekipa podijeljene u 3 grupe u odnosu na duljinu kojom se bave košarkom i predispozicije koje posjeduju, te su u takvim grupama sudjelovali sa sličnim karakteristikama. Turnir ima završnu svečanost svih sudionika gdje all star utakmicom i natjecanjem najboljih pojedinaca proglašavaju zatvaranje Sončekov dan sa preko 120 ekipa u godištu 2005,2006,2007,2008,2009.

Mišljenja smo da je ovo trebalo vidjet i spoznat na način koliko djece se bavi košarkom i na koji način imaju pristup istoj aktivnosti, te da za pravilan rast i razvoj kao i odgoj djeteta ne smije biti prioritet pobjednik i poraženi već zajednički interes sport, košarka i djeca.

Kretanje je organizirano iz Osijeka u 03,00 sata sa turističkim autobusom visoke kategorije, dolazak u Novu Goricu je kasnio 30-tak min zbog zadržavanja na granici ali utakmice su odigrane prema rasporedu i planu održavanja. KK Vrijednosnice Osijek je sudjelovao u četiri grupe kako bi grupe bile manje a intenzitet igre i izmjena igrača bio veći. Svaka grupa igrala je na  drugoj lokaciji i imala priliku upoznat dječake iz Srbije, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine. Nije bio cilj da igra Hrvatska ekipa sa Hrvatskom ekipom a sve ekipe da budu jednako zastupljene sa brojem utakmica ili minutažom, te su ekipe gdje ih je bilo manje duže igrali (15minx2)a gdje ih je bilo veći broj kraće igrali (8min x2). Najbolji su imali priliku pokazati i natjecati se u šutu sa slobodnih bacanja i trice. Od strane organizatora bio je na raspolaganju ručak za natjecatelje i trenere. Prema planu putovanja kretanje je bilo u 17,00 sati uz predviđena stajanja i dolazak u Osijek u 00,00 sati.

Igrači su imali zadatak sa brzim izmjenama na umanjenom terenu doći u poziciju kvalitetne realizacije, ta pratiti igrača kojeg čuvaju u stalnom kontaktu, brzo se adaptirati i pokušati primijeniti znanja i vještine u malom prostoru sa kratkim vremenskim intervalima.

Treneri su imali zadatak da sve igrače rotiraju i da svaki igrač dobije priliku po svakoj utakmici. Da rezultat ne uzimaju u primarni dio natjecanja kao gledatelji ili novinari već stručno prate adaptaciju grupe u odnosu na pojedinca i pojedinca u odnosu na grupu, igračku koncentriranost, dolazak u posjed lopte, prijenos i čuvanje lopte, odabir tranzicije, odabir igrača sa najpovoljnijom pozicijom, aktivacija igrača tijekom tranzicije i tijekom napada, način i odabir realizacije, kvaliteta obrane i usmjeravanja napadačkog igrača, zaustavljanje i aktivnosti na napadačkoj lopti, passu i sprječavanje lake realizacije, te ponovljenog napada protivnika. Iz ovog dijela se vidi razlika gledanja na utakmicu i zašto bilo tko ne može biti izbornik ili trener, ali navijač ako želi može. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim navijačima koji su nas pratili u vrlo zahtjevnim okolnostima i korektno navijali za naše dječake. Treneri ne mogu i nisu tu da budu novinari, te prenose utakmicu u obliku statističkih nebitnih pokazatelja koji se vode kroz seniorsku košarku.

Grešaka je bilo utoliko da su članovi ponovno stvari pobacali po svlačionici i da ponovno ima izgubljenih stvari. Jedan nosač hrane u autobusu je polomljen. Ono što je pohvalno nitko nije imao ozljede, nije povratio, nije došlo do fizičkog sukoba, nije bilo razočaranih i uplakanih i nije bilo pritužbi na kvalitetu prijevoza. 

Turnir je poučio rezultatima prilagodbe što je odrađeno u visokom nivou na korist igrača i trenera.

 

ANDRIĆ GRUPA

 1. BAJTO
 2. BILJAN
 3. MATUZOVIĆ
 4. NOVAK
 5. RADIĆ
 6. RAGUŽ
 7. TOPALOVIĆ
 8. BUDAČ
 9. LJUBIČIĆ
 10. RIBIĆ
 11. PAŠULD

 

BLAŽEVIĆ GRUPA

 1. GRUJIĆ
 2. FLANJAK
 3. VARGA
 4. VILA
 5. PŠIHISTAL
 6. ĆURAK
 7. TOMIĆ
 8. CZERSKY
 9. MILOŠEVIĆ
 10. POLANČEC

 

MATIĆ GRUPA

 1. BUKVIĆ
 2. MATIĆ
 3. STOJČIĆ
 4. FLORIJANČIĆ
 5. GRUJIĆ
 6. ILIĆ
 7. BAGO
 8. ILIĆ
 9. MATUZOVIĆ
 10. VUKMAN
 11. MARIJANOVIĆ

 

KIŠ GRUPA

 1. ŠIPKA
 2. VUKOBRATOVIĆ
 3. REJO
 4. GOLJAK
 5. ANĐELIĆ
 6. JELEČEVIĆ
 7. VIDAKOVIĆ
 8. MIŠIR
 9. MATOTEK
 10. ČEPO
 11. POLANJČEC
 12. MRKONJIĆ
 13. MASTANJEVIĆ

 

Trener Nedjeljko Matić