Ne znam puno o hrvatskoj kulturi i o gradu Osijeku. Imam nekoliko hrvatskih prijatelja koji žive u Australiji, tako da o Hrvatskoj znam samo onoliko koliko su mi oni rekli. Ja ću biti nov u potpuno drugačijem načinu života, ali ja sam uzbuđen i želim doživjeti svaki komadić toga novog života.

Australac Jonathon Mines novi je igrač osječkog prvoligaša KK Vrijednosnice Osijek. Mines je rođen u Brisbaneu prije 25 godina, a nakon igranja za lokalni klub Logan seli u Španjolsku. Protekle četiri godine proveo je na američkim sveučilištima; prve dvije godine na sveučilištu Western Wyoming, a potom pohađa New Mexico Highlands.

Kako si postao košarkaš i zašto košarka?

– Odrastao sam uz košarku i uz nju sam od rane mladosti. Moj otac, koji je iz Sjedinjenih Američkih Država, Igrao je profesionalnu košarku u Australiji više od 15 godina. Kada sam imao pet godina otac me gurnuo u svijet košarke i od tada u njoj uživam svaki dan i volim ju igrati.

Kakav je zapravo status košarke u Australiji? Koliko je popularna košarka u tvom rodnom Brisbanu?

– Košarka u Australiji je na stvarno visokom nivou i kontinuirano nastavlja rasti. Razina natjecanja je stvarno zahtjevna. Igrači poput prvog pika na NBA draftu Ben Simmonsa (Philadelphia 76ers), Andrew Bogut (Dallas Mavericks), Patty Mills (San Antonio Spurs), Matthew Delavadova (Milwaukee Bucks) samo su neka od imena koje je proizvela sjajna Australijska škola košarke. Moj grad Brisbane je velik i jak što se tiče košarke. Trenutno imamo ekipu koja se natječe u National Basketball League (NBL) znani su kao Brisbane Bullets. Brisbane proizvodi vrlo dobre igrače koji uspješno igraju košarku na sveučilištima diljem SAD-a, Euroligi, NBA ili za Australsku reprezentaciju.

Da li i dalje želiš igrati za reprezentaciju Australije?

– Moj cilj je igrati za Australsku košarkašku reprezentaciju u naredne dvije godine. Volio bih biti savršeno spreman za Boomerse i definitivno bi im volio pomoći pobjeđivati. Donosim jedinstveni stil igre, koji se dosta razlikuje od prosječnog australskog igrača.

Što znaš o Hrvatskoj i gradu Osijeku?

– Ne znam puno o hrvatskoj kulturi i o gradu Osijeku. Imam nekoliko hrvatskih prijatelja koji žive u Australiji, tako da o Hrvatskoj znam samo onoliko koliko su mi oni pričali. Bit ću nov u potpuno drugačijem načinu života, ali sam uzbuđen što ću doživjeti svaki komadić toga novog života.

Znaš li nešto o hrvatskim košarkašima?

– Moj omiljeni hrvatski košarkaš svih vremena je Dražen Petrović. Bio je nevjerojatan talent i veliki igrač. Od drugih trenutno aktualnih hrvatskih košarkaša to su Dario Šarić i Mario Hezonja.

Reci nam nešto više o tvojoj zadnjoj sezoni?

Uživao sam u svojoj posljednjoj sezoni igranja u američkoj sveučilišnoj košarci. Bio sam kapetan momčadi, a to je situacija u kojoj moraš biti vođa momčad svake večeri. Moj najuzbudljiviji trenutak prošle sezone je pobjeda u posljednjoj utakmici i to u produžetku.

Što još trebamo znati o Jonathon Minesu?

– Moj otac je Sidney Mines i igrao je profesionalnu košarku u Australiji. Moja majka Anna je Grkinja i ima grčku putovnicu. Imam stariju sestru koja se zove Chantel. Kao mali bio sam igrač nogometa i bio sam jako dobar u tome…