OSIJEK – Ako ste prošloga tjedna prošetali Parkom kralja Tomislava, zasigurno ste zapazili i skupinu visokih mladića kako niže kilometre u srcu Osijeka. Pod nadzorom voditelja stručnog stožera Damira Volodera, a uz stručnu pomoć kondicijskog trenera, poznatog triatlonca Saše Tompe, prve treninge na startu priprema za novu sezonu u prvenstvu “A-1” hrvatske lige marljivo su odradili košarkaši Vrijednosnica OS Darde.

Na novom odredištu (Srednjoškolsko igralište), obavljena si i prva testiranja tjelesne pripremljenosti. Dado Voloder odjenuo je žutu majicu, na kojoj je ispisano podsjećanje na dosad najveći uspjeh tog mladog kluba i baranjske košarke – “26. 5. ’09. – dan kada su baranjski komarci uzujali u Prvu ligu”…

– Odrađen je vrlo kvalitetno prvi tjedan priprema, s tim što još nismo kompletirali redove – priča nam Voloder. – Upravo danas poslijepodne očekujemo uključivanje u rad Zvonimira Ridla i Ivana Krole, a sljedećega bi ponedjeljka trebao stići najavljeni Amerikanac, čiji će zadatak u momčadi biti organizacija naše igre na vanjskim pozicijama, “jedinice” ili “dvice”.

Jedan od najboljih košarkaša koji su, uopće, kročili na parket Zrinjevca, opisuje i ostale klupske aktivnosti ovog ljeta:

– U sljedećoj smo sezoni obvezni imati u postavi (bar) jednog igrača godišta ’91 i mlađih, pa smo radili i na odabiru sasvim mladih košarkaša, jer ih želimo imati trojicu-četvoricu u “rosteru”. Prošlog smo ih tjedna snimili na treninzima, a riječ je o dečkima iz Darde, Đakova, Osijeka i o jednom iz Vinkovaca. Nastojat ćemo na redovitim treninzima u nastupajućem razdoblju što bolje procijeniti njihov kapacitet.

Meznarić, Katavić, Gamma, Mandić, Komadina i Boras odtrenirali su prošlog tjedna dvije aktivnosti dnevno, Voloder kaže, na visokoj razini uz stručnu Tompinu pomoć, postupno će kompletirati kadar, ukomponirati ga s već spomenutim mladićima, a pripremne utakmice nizat će Vrijednosnice OS Darda već od 25. ovoga mjeseca.

– Početkom rujna imamo dogovoren trodnevni međunarodni turnir u Rumunjskoj, pa su, prije toga, poželjne dvije-tri trening-utakmice, da vidimo “gdje smo i što smo”… Lani smo zauzeli sedmo mjesto, momčad je u principu nepromijenjena jer su na okupu svi dečki koji su iznijeli na svojim leđima najveći teret prošle sezone, a s tim Amerikancem mislim da ćemo biti i jači nego dosad. Što se mene osobno, kao trenera tiče, zadovoljan sam s ove dvije godine. Ušli smo uvjerljivo lani u elitni razred, izborili “Ligu za prvaka”, što mi, ukupno, daje razloga za zadovoljstvo. Dakako, uvijek ima prostora za ispravak i poboljšanje, što ću, vjerujem, i uspjeti ostvariti.

 

Dva mjeseca priprema 

– Počeli smo 9. kolovoza, najčešće u Parku, ali smo odrađivali vježbe snage (i trčanja) u vodi, na bazenima – izvješćuje Tompa, uz dodatak da košarkaši, osim polusatnog prijepodnevnog trčanja na svakom treningu (od 5 – 8 kilometara), rade vježbe snage, razgibljivosti i sl. – Imamo super period od dva mjeseca kako bi se momčad podigla na visoku tjelesnu razinu, s tim što je bitno naglasiti da se to odnosi na momke koji su već počeli trenirati i to zaista pravodobno.