Dobar rezultat reprezentacije na Eurobasketu ne može pokriti stanje u domaćem dvorištu, gdje problema ima na sve strane. Nekoliko je klubova zbog financijskih teškoća najavilo da možda stoga neće biti u stanju participirati u sezoni 2013./14. A-1 hrvatske lige, koja je trebala imati 11 klubova.

Na kraju nastup je potvrdilo njih deset. Na žalost, Osječki sokol ostao je na pozicijama koje su ga na kraju i natjerale na nepopularan potez.

– Nismo bili jedini koji su najavili mogućnost odustajanja, ali očito je da su ti klubovi pronašli način kako podmiriti troškove i upustiti se u novi natjecateljski ciklus, koji će proći bez nas. Naravno, nismo sretni zbog toga, jer smo svojim rezultatima osigurali elitni status, ali drugog rješenja nije bilo. Dugovi postoje, nismo htjeli stvarati nove, stoga je najbolje ovako – kaže Zoran Helbich, trener “sokolova”, koji će tako umjesto u prvoligaškoj igrati u A-2 konkurenciji, a da će to biti tako, moglo se naslutiti i davno prije

.– Najvažnije je da se klub održi na životu, a da smo se dodatno zadužili, to ne bi bilo moguće. Sve ovo dogovoreno je u koordinaciji s HKS-om i Košarkaškim savezom brodsko-posavskim, koji je zadužen za našu regiju, koji razumiju naš potez – kaže Helbich.

Jučer je baš u prostorijama HKS-a obavljen ždrijeb za predstojeću sezonu, koji je bio prolongiran za mjesec dana. Naime, parovi su trebali biti poznati krajem kolovoza, ali zbog loše situacije u nekoliko klubova dalo im se vremena da riješe probleme.

Jedan od ugroženih klubova bio je i brodski Đuro Đaković, ali on će od 12. listopada ipak krenuti u borbu za bodove. U A-1 ligi slavonsko-baranjska će regija imati dva predstavnika, svoju petu sezonu u društvu najboljih igrat će Vrijednosnice OS Darda. Inače, u 1. kolu oba kluba gostuju, Brođani kod sinjskog Alkara, a Darđani kod Zaboka. Domaće su premijere u 2. kolu (19. listopada), “brokeri” će dočekati Alkar, a Đuro Đaković Križevce. Slavonsko-baranjski derbi je u 5. kolu (9. studenoga) u Vijušu.