Renato Martinko, direktor KK Vrijednosnice Osijek
Renato Martinko, direktor KK Vrijednosnice Osijek

Košarkaški klub Vrijednosnice Osijek vodeći je košarkaški klub ovog sporta i nositelj kvalitete sporta u Osijeku. Članove kluba trenira 14 trenera, a klub sveukupno broji oko 300 članova. O uspjesima kluba, suradnji s gradom Osijekom i planovima za budućnost govori Renato Martinko, direktor kluba.

  • Iz gradskog je proračuna za Košarkaški klub Vrijednosnice Osijek u 2019. godini izdvojeno 392.997,00 kuna. Jeste li zadovoljni tim iznosom? U što je on utrošen?

Zadovoljni smo dobivenim iznosom. No, s obzirom na našu razinu natjecanja, očekujemo da dobijemo puno više. Novac je utrošen u mlađe kategorije i seniore za organizaciju utakmica, svih natjecanja, putovanja na utakmice, troškove sudaca, stipendije, troškove smještaja.

  • Koliki je iznos potreban za funkcioniranje vašeg kluba na godišnjoj razini?

Na godišnjoj razini naš budžet iznosi 2,700,000.00 – 2,800,000.00 kuna. To je budžet za sve kategorije kluba, sva natjecanja.

  • Koji su drugi izvori prihoda kluba?

Klub je ustrojen tako da su klub seniori, juniori, kadeti i mlađi kadeti. Škola košarke također pripada Vrijednosnicama Osijek, ali oni unutar našeg računa imaju svoj račun jer se oni financiraju članarinama. Gore nabrojane kategorije financiraju se iz dobivenog budžeta.

  • Koliko članova brojite? Kako su oni raspoređeni?

Naše članove trenira 14 trenera, s tim da 12 trenera trenira mlađe kategorije. Brojimo 200 – 250 članova škole košarke. Radimo na području osječkih osnovnih škola i u osnovnim školama „Darda“ i „Bilje“.

KATEGORIJE Članovi su raspoređeni po sljedećim kategorijama: seniori (16), juniori, kadeti, mlađi kadeti, početnici i škola košarke.

  • Tko vam se sve može pridružiti?

Nema dobne granice. Otvoreni smo za suradnju. Djeca se na košarku upisuju već sa sedam, osam godina u školu košarke. Međutim, bilo koje dijete može se upisati kada hoće, a mi ga onda preusmjerimo našem voditelju mlađih dobnih kategorija. Onda on, s obzirom na godište djeteta, preusmjerava dijete prema dvoranama koje su primjerene za taj uzrast i koje su mu blizu mjestu stanovanja.

  • Kako ocjenjujete suradnju s gradom Osijekom? Pomaže li grad rad vašeg kluba na još neki način?

Suradnja s gradom Osijekom je odlična. Mimo sredstava dobivenih iz proračuna, velika nam je pomoć organizirani prijevoz koji nam je Grad osigurao za mlađe kategorije, kao i termini u dvoranama.

TERMINI Jako smo zadovoljni dobivenim terminima za seniore, ali trenutno imamo nedovoljno termina za mlađe kategorije. Krećemo u nekakve sastanke s Osječko-baranjskom županijom po pitanju dvorana srednjih škola.

Srednje škole imaju velike dvorane koje se mogu podijeliti na dva – tri dijela te bi se mogle zadovoljiti potrebe košarke na jednoj višoj, boljoj razini. Grad je zasigurno napravio sve što može, što se tiče njegovih resursa (sportskih dvorana i dvorana osnovnih škola).

  • Koji su najveći uspjesi koji su članovi vašeg kluba postigli u 2019. godini?

Izdvojio bih uspjeh 5. mjesto seniora na Prvenstvu Hrvatske. Ispred nas su bili Cedevita, Cibona, Zadar i Split, koji imaju budžete tri do deset puta veće nego mi. Početnici 2013. godište su nam 3. u državi, 2006. godište su 5. u državi. U Alpe Adria Kupu (međunarodno natjecanje u kojem se natječe sedam zemalja) ušli smo među osam najboljih ekipa. Na području Slavonije i Baranje u gotovo smo svim kategorijama prvi ili drugi.

  • Grad Osijek ponovno je dobio najvišu ocjenu za transparentnost svoga proračuna. Koliko je, po Vašem mišljenju, važna transparentnost proračuna?

Transparentnost proračuna vrlo je važna. Da je nema, novci bi se dijelili na razne načine. Ona je ključ u svemu ovome.

REFERIRA SE NA:
Proračun 2019. RASHODI

Izvor: ČIST RAČUN