Osječki klubovi su jedinstveni: onemogućen nam je ulazak u školske dvorane stoga će mnoga djeca zauvijek odustati od sporta, ova je odluka pogubna za sport i sportaše, godinama se nećemo oporaviti!

Početak nove školske godine uvijek je poseban datum za školarce i njihove roditelje, a dobro poznata situacija zbog pandemije COVID-19 razlog je što ove godine vlada dodatna neizvjesnost. Povratak školaraca u klupe redovito je bio značajan i za sportske klubove, koji su obično nakon ljetne stanke ponovno mogli zaposjesti školske dvorane i vratiti se treninzima.

No ne i ove godine! Odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja o opsežnim mjerama koje škole trebaju provesti kako bi se u njima maksimalno smanjio rizik od širenja koronavirusa donijela je i stavku koja onemogućava sportskim klubovima korištenje sportskih dvorana u školama. Iako Osijek sada ima tri gradske dvorane (Gradski vrt, Jug, Zrinjevac), one su, što se sportaša tiče, uglavnom rezervirane za seniorske momčadi dok su mlađi uzrasti najčešće trenirali diljem grada, po školskim sportskim dvoranama. Tim će rješenjem biti pogođeni svi sportski klubovi, no najviše ipak oni kolektivni, loptački. Predstavnici svih njih izrazili su veliko nezadovoljstvo i upozorili na to da će to značiti kolaps ne samo klubova nego i sporta u cjelini.

Dugoročne posljedice!

– U selekcijama mlađih uzrasta imamo od 200 do 250 djece koja su trenirala u osam osječkih škola te u Dardi i Bilju. To obuhvaća juniore, kadete, pretkadete, početnike i Školu košarke, s kojima radi 12 trenera i koji su ovo posljednje vrijeme trenirali isključivo vani. No to se može još možda mjesec dana dok to vrijeme dopusti, a što onda? Ovo je katastrofa! Nema smisla zatvarati djecu, jer ona se ionako međusobno druže i u školi i vani. I prije ovih mjera imali smo problema s terminima za juniore i kadete, a sad ćemo sve morati zgurati u Dvoranu Jug. Ionako smo pretila nacija, ovim potezima kao da želimo i ovo malo djece izbaciti iz sporta. A stalno govorimo kako je sport najbolja prevencija da kasnije nemamo veliko opterećenje na zdravstveni sustav. Ovo je mjera koja će nas dugoročno puno koštati – u dahu je izgovorio Renato Martinko, direktor KK Vrijednosnice Osijek, koji ističe kako će navedena odluka značiti velik udarac i za one najuspješnije pojedince koji su dogurali do reprezentacije u svom uzrastu.

– Ionako smo pretila nacija, ovim potezima kao da želimo i ovo malo djece izbaciti iz sporta. A stalno govorimo kako je sport najbolja prevencija da kasnije nemamo veliko opterećenje na zdravstveni sustav. Ovo je mjera koja će nas dugoročno puno koštati.

– Apsurdna je situacija da mi imamo djecu koja su na reprezentativnim okupljanjima normalno trenirala, a u klubovima im se to brani. Isto tako, govori se o izbjegavanju nepotrebnog miješanja djece, a sada će po tri-četiri sporta biti zgurana u istu dvoranu. Grad ima samo tri dvorane, mnogo je sportova i klubova i nemoguće je nadomjestiti škole u kojima je većina trenirala. Mislim da ne treba posebno naglašavati kako će izostanak treninga pogubno djelovati na naprednije pojedince, usporit će ih u razvoju i možda onemogućiti da naprave još nešto više. Ukupno gledajući, ako odluka ostane na snazi, otjerat ćemo djecu iz sporta jer jednostavno neće imati gdje trenirati – jasan je Martinko.

Slični problemi tište i druge dvoranske loptačke sportove. I za ŽOK Osijek nemogućnost ulaska u školske dvorane radi treniranja znači kolaps u mlađim kategorijama. S obzirom na to da glavninu kadra crpi iz vlastitog pomlatka, jasno je kakav bi to udarac bio za ženski odbojkaški klub, što je potvrdio i predsjednik Vlatko Rakin.

Preispitajte odluku!

– Prekinuli smo sve aktivnosti u ožujku, kada je donesena odluka da ne smijemo u dvoranu. Tek su tijekom ljeta počeli treninzi, i to vani, što se uskoro više neće moći zbog vremenskih uvjeta, a i jasno je kako nam trebaju oni pravi, odbojkaški treninzi i uigravanje, što je moguće jedino u dvorani. Mi smo još donekle sretni da imamo nešto termina u dvorani Gradski vrt, no moramo ih platiti, a to definitivno nije rješenje. Imamo šest selekcija i oko 150 odbojkašica i bit će prava katastrofa ako ostane ova odluka. Naravno da će sve to utjecati i na rezultate, osvojili smo 30-ak medalja na državnim prvenstvima, no ne znam kako će to biti moguće ponoviti u ovakvoj situaciji – naglasio je predsjednik ŽOK-a Osijek koji često, pogotovo u mlađim uzrastima, iznjedri reprezentativke. Najsvježiji je primjer netom završeno Europsko juniorsko prvenstvo koje se dijelom održalo u Osijeku, gdje su za našu reprezentaciju igrale dvije osječke odbojkašice. Neće patiti samo rezultati, bit će problem uopće zadržati djecu u sportu, što dobro znaju svi sportski djelatnici.

– Čuli smo od kolega da su u nekim gradovima donijeli odluku da će zabrana ulaska u dvorane vrijediti samo za rekreativce, a da će sportski klubovi moći. Nadam se da će do toga doći na području cijele države, jer ipak je ovo pitanje djece. Ako ih mislimo zadržati u sportu i imati ih zdrave, prioritet bi trebalo biti rješenje kako im to omogućiti. Eto, nama 25. rujna u Zadru slijedi Prvenstvo Hrvatske za mlađe kadete i kadete, a tko zna kako ćemo do tada uopće trenirati. A ne treba zaboraviti da svi klubovi, pa tako i mi, značajan iznos sredstava za rad dobivaju upravo od uspjeha na nacionalnim prvenstvima u mlađim kategorijama. Već smo prošle godine imali problema jer smo kasnije nego inače ušli u dvorane, pa smo imali slučajeva da su djeca u međuvremenu odustala, a što će tek biti sada? Tko će objasniti njima i njihovim roditeljima da trebaju čekati? Izgube djeca volju, a ionako ih nije lako zadržati u sportu.

Želimo zdravu djecu!

Ukupnu sliku stanja u osječkoj odbojci secirao je tajnik Odbojkaškog saveza Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije Duško Živković, koji je također upozorio kakve pogubne posljedice čekaju sport.

– U gradu i okolici djeluje osam klubova koji su u školskim dvoranama odrađivali tjedno 60-ak treninga, neki i isključivo u njima. Ako ostane ovakva odluka, ne da nećemo moći napraviti igrače za reprezentaciju, nego ni za prvu ekipu. Čuo sam se i s kolegama iz drugih gradova i sredina, neki nemaju drugih dvorana osim školskih, a igraju, recimo, prvu ligu. Ostanak te odluke bit će propast sporta, bar dvoranskih kolektivnih sportova, i trebat će bar pet godina da se oporavimo od toga, a ne treba ni naglašavati koliko će mnogo djece u međuvremenu odustati od bavljenja sportom. I rukomet će biti pogođen tim mjerama, od nekoliko klubova koji djeluju u gradu i okruženju u najvišem rangu igra ŽRK Osijek, čiji je sportski direktor Goran Crnov iznio slično razmišljanje.

– U mlađim uzrastima radimo sa šest selekcija, što je od 100 do 120 djece. Imali smo 20-ak treninga tjedno u nekoliko osječkih osnovnih škola i ovom odlukom mi smo u opasnosti da izgubimo cijelu generaciju, pa i više njih, što ćemo osjećati godinama. Od ožujka, kada smo prekinuli s aktivnostima u dvorani, tek smo ljetos počeli trenirati na otvorenom, no jasno je kako to nije dovoljno. Naravno da se treba pokloniti maksimalna pozornost mjerama i napraviti sve da ne dođe do širenja zaraze, no kontraproduktivno je da se najviše “udari” na sport. Želimo aktivnu i zdravu djecu, a onda im ne dopuštamo treniranje, što bi posebno važno trebalo biti u ovim neuobičajenim okolnostima. Nadam se da će odgovorni shvatiti koliko je ovakva odluka pogubna za sport i sportaše i da će je promijeniti, inače se od ovoga nećemo godinama oporaviti – poručio je Crnov, uklopivši se tako u jednoglasan stav sportskih klubova o crnoj budućnosti koja ih čeka ako mjera koja priječi ulazak u školske dvorane ostane na snazi.

 
ŠKOLE SU FINANCIJSKI POGOĐENE

Nisu samo sportski klubovi pogođeni odlukom, njezine posljedice osjetit će i škole, jer veći dio njih iznajmljivanjem dvorane sportašima i rekreativcima punio je velik dio svog proračuna. OŠ Višnjevac među onima je čija je dvorana bila uvijek tražena, a ravnatelj Dane Končar vjeruje kako ovakvo novo stanje neće trajati unedogled.

– Odluka Ministarstva je da se nastavnim dvoranama koriste samo učenici škole, nitko sa strane, što znači da nema miješanja. Bit će to prilično velik financijski udar za nas, ali naravno da je na nama da postupamo prema mjerama i naputcima. Postoji nada da se stvari vrate u prijašnje stanje. Eto, vidjeli smo da su u Splitu najprije zatvorili fitness-centre pa su ih kasnije opet otvorili. Stoga vjerujem da će i sportski kolektivi ponovno dobiti mogućnost treniranja, naravno, tek kad se budu stekli uvjeti i uz dopuštenje Ministarstva, uz poštovanje mjera.

 
 
Preuzeto sa portala Glas Slavonije, novinar Goran Roguljić