Da većina naših A1 ligaša jedva sastavljaju kraj s krajem, to je svima poznato. Vrijednosnice su prepolovile proračun, Đuro Đaković pokušava izbjeći katastrofu, Križevčani će u prvenstvo sa mladim snagama dok je status Splićana potpuno nejasan.

Ipak, čini se da je najteža i bezizlazna situacija u najmlađem prvoligaškom klubu. Ne tako davno osnovan je novi klub u Osijeku, a ugašena dva, kojemu su njegovi utemeljitelji predviđali svijetlu budućnost, ali kako kažu pouzdani izvori iz samog kluba, bivših igrača, menadžera i HKS-a, Osječki sokol će pritisnut velikom financijskom dubiozom nakon samo jednog ljeta napustiti elitni košarkaški razred u Hrvatskoj. Iako tu informaciju u košarkaškim krugovima smatraju sigurnim razvojem događaja, službenu potvrdu nismo uspjeli dobiti niti iz kluba niti od Povjerenika lige. Neslužbeno, A1 će zbog Splita koji ne igra ABA ligu i u ovoj sezoni brojit deset klubova koji će biti mirni jer neće strepiti za ispadanje. Međutim, postoji strah da još jedan klub ne uspije složiti sve kockice.

O mogućem istupanju iz lige imaju informacije i u KK Škrljevu, drugoplasiranoj ekipi A1 kvalifikacija. Vice Sep, predsjednik kluba, je za crosarku izjavio:

“Svjesni smo financijske situacije u klubovima i nije nam drago zbog toga. I do nas su došle informacije o istupanju iz lige Osječkog sokola kojima želimo da brzo prebrode ovu krizu i da igraju ovu sezonu u A1 ligi. Ako bude postojala potreba za popunom lige, u klubu bi svakako razmotrili eventualni poziv. Imamo dvoranu koja zadovoljava sve uvjete, podršku na tribinama, a vjerujem da bi sastavili i konkurentni roster. Naravno, samo pod jednim uvjetom, ne dovesti u pitanje funkcioniranje kluba” – rekao je Sep i dodao:

“Ako bude odustajanja očekujemo da nas iz Saveza pozovu i da nam daju vremena za odgovor.”

Na potezu je HKS, ne samo u ovom slučaju jer prema informacijama iz drugih klubova problemi su ogromni. Mnogi još nisu platili obaveze prema HKS-u iz prošle sezone, a nova je na vratima. Da ne spominjemo igrače, trenere, sudačka organizacija, dugovi prema tvrtkama, državi…