DARDA – Puno se očekivalo u baranjskom košarkaškom A-1 ligašu od prvog mjeseca u 2012. godini. Razlog za optimizam bilo je to da su prve tri utakmice u nastavku sezone Vrijednosnice OS Darda igrale pred svojim navijačima.

Kako su u prvom dijelu sezone u sva četiri slučaja bili negostoljubivi domaćini, očekivalo se da će dvorana OŠ u Dardi i dalje biti neosvojiva tvrđava za suparnike. No razvoj događaja išao je drukčijim smjerom od priželjkivanog. “Brokeri” su sve tri utakmice izgubili, Alkar, Zabok i prošle subote Zadar kreirali su crni siječanjski niz. Najgore za Baranjce od svega je da su u sve tri utakmice bili u igri za aktivan rezultat. Najbliže pobjedi bili su u posljednjoj utakmici protiv lidera prvenstva. Zadrani su slavili tek nakon produžetka, a u dva prethodna slučaja, “brokere” je stajala loša posljednja četvrtina. 

– Početak godine stvarno nije mogao biti gori. Znali smo da nas čekaju teške kušnje, ali ni u najgorem scenariju nismo mogli predvidjeti da ćemo izgubiti sve utakmice. Najbliže pobjedi bili smo protiv najjačeg suparnika, ali teško je vaditi se protiv prvog na tablici – kaže Senad Muminović, trener Vrijednosnica OS Darda, koje su nakon trećeg poraza u nizu pale i u poretku. Deveto mjesto na prvi pogled govori da je izgubljena bitka za Ligu za prvaka, gdje će pet prvoplasiranih momčadi. No nije baš tako, jer petoplasirana Sonik Puntamika ima samo pobjedu više od Darđana. 

– Kraj godine dočekali smo na četvrtom mjestu, normalno da smo tada razmišljali i o plasmanu u Ligu za prvaka. Da smo bolje iskoristili domaći parket, taj bi san bio blizu realizacije, ali nećemo ga se još olako odreći – kaže sportski direktor Renato Martinko.

Od Lige za ostanak do one za prvaka mali je korak, ali neće ga biti lagano i napraviti. U preostalih sedam utakmica, Darđani će još tri puta biti domaćini (Split, Kvarner, Križevci). Odreda, riječ je o momčadima koje također žele biti među pet najboljih, stoga će svaka utakmica biti vrlo važna. No, za razliku od prethodna tri domaćinstva, ova moraju imati drukčiji konačni ishod. Samo u tom slučaju plasman u Ligu za prvaka neće ostati samo na željama.