Foto: Davor Javorović/Pixsell - Vrijednosnice Osijek - Cibona

Ako smo mi rušitelji hrvatske košarke, spremni smo ako Cibona dođe u finale Superkupa ABA lige, u nedjelju predati utakmicu bez borbe. Tako da oni mogu igrati finale navečer – zaključio je Martinko.

Nakon što su se u Ciboni požalili na mogućnost da će možda igrati tri utakmice u 24 sata jer domaće prvenstvo počinje im u nedjelju protiv Vrijednosnica Osijek, a potencijalno bi mogli igrati polufinale i finale Superkupa ABA lige (subota i nedjelja) kojem su i domaćini, stigao je i odgovor iz Osijeka.

– Prvo su nam poslali upit da se utakmica prebaci na ponedjeljak. Nisu spominjali da imaju turnir, da imaju obaveze. Rekli su samo da je problem dvorana jer je zauzeta pa smo mi ponudili da zamijenimo domaćinstvo i da se utakmica igra u Osijeku. Onda su počeli biti iskreni i rekli su da imaju turnir. Ja sam potom pitao, s obzirom na to da smo zajedno bili na ždrijebu Prve lige, koji je bio mjesec dana prije prve utakmice, da zašto nisu pomaknuli Superkup za koji dan jer su oni i domaćini. Oni doživljavaju domaće prvenstvo kao nužno zlo i zato se i mi tako odnosimo – rekao je Renato Martinko, direktor Osijeka i dodao:

– Mi smo privatni klub, ali oni dobivaju sredstva iz gradskog proračuna kojih ne bi bilo da ne igraju prvenstvo. A prema tom se prvenstvu odnose maćehinski i prema nama koji ne igramo ABA ligu, tako da mislim da se ne trebamo prilagoditi. Nakon što smo to iskomunicirali mailovima, nazvao me direktor Cibone i pitao zašto ne možemo igrati.

– Objasnio sam da igramo Alpe Adria kup, kako oni igraju Superkup ABA lige. Slučajno imamo utakmice srijedom i ponedjeljak nam ne odgovara, mi smo prije utakmice koja se igra za vikend 900 kilometara dalje od kuće. Nikoga nismo tražili da nam radi ustupke. Htjeli smo se mijenjati za domaćinstvo, mijenjati termin, ali nisu bili iskreni od početka. Imamo obaveza u Adria kupu i ponedjeljak nam ne odgovara. Hrvatski košarkaški savez napravio je dosta za jačanje domaće lige, to je važno i za reprezentaciju i sponzore i košarku… Ne znamo kako riješiti ovaj problem, ali sada mi isto imamo natjecanje koje oni podcjenjuju – pojasnio je Renato Martinko.
 
Utakmica Cibone i Vrijednosnica Osijek igra se u nedjelju u dvorani OŠ Trnsko, a iz Osijeka su obećali sljedeće:
 
– Ako smo mi rušitelji hrvatske košarke, spremni smo ako Cibona dođe u finale Superkupa ABA lige, u nedjelju predati utakmicu bez borbe. Tako da oni mogu igrati finale navečer – zaključio je Martinko.