Košarkaški prvoligaš Vrijednosnice OS iz Darde poslao je otvoreno pismo upućenom čelništvu Hrvatskog košarkaškog saveza. Čelništvo kluba iz Darde smatra da je već nekoliko puta tijekom sezone drastično oštećeno, a kulminacija je uslijedila minulog vikenda…

Pismo koje je uprava VROS Darde uputila HKS-u donosimo u cijelosti:

Poštovani,

KK Vrijednosnice Os Darda ovim putem najavljuje istupanje iz lige ako stručna tijela HKS-a ne provedu stegovni postupak protiv sudaca: Luka Kardum, Mario Goleš i Tomislav Ercegović, zbog tendencioznog i lošeg suđenja navedene trojke na utakmici 9. kola A1 lige, KK Vrijednosnice Os Darda – KK Kvarner 2010, sa kojim su pokušali utjecat na rezultat – na našu štetu.

U cijelom tijeku utakmice je bilo mnoštvo dvojbenih odluka sudaca, a u zadnje četiri minute Vrijednosnice Os Darda ulaze sa prednošću od 9 koševa (72:63). U tom periodu domaćinima su odsvirana 4 faula u napadu, od kojih su po našem mišljenju 3 nepostojeća zbog nekorektnih kretnji igrača u obrani, te smatramo da je u tim slučajevima bilo namjere da se naš klub ošteti sa gubljenjem utakmice i bodova.

Slično smo oštećeni u utakmicama:

– u 2. kolu protiv Alkara gdje smo 64 sekunde prije kraja utakmice imali prednost od 8 koševa, pa nakon nedosuđenih faula nad našim igračima Panduriću i Meznariću izgubili 79:82

– u Križevcima u 3. kolu, gdje smo u zadnjoj četvrtini imali prednost od 12 koševa i izgubili 78:77, nakon neodsviranih faula nad našim igračima Meznariću i Panduriću,

– u Šibeniku u 8. kolu gdje smo nakon prednosti od 13 koševa u 3. četvrtini izgubili 71:70, nakon poništenog regularnog koša našeg igrača Diminića, 2,30 minute prije kraja utakmice, te izmišljenog faula Došena nad Bošnjakom 20 sekundi prije kraja utakmice.

Nakon nepravde koja nam se dogodila u navedene 4 utakmice nismo se žalili kako netko ne bi protumačio da se žalimo jer smo izgubili, no odlučili smo progovoriti o nepravdi koja nam se događa (previše često da bi bilo slučajno), nakon utakmice u kojoj smo pobijedili, te očekujemo reakciju ljudi koji vode A1 ligu.

Uprava kluba neće dozvoliti da se nekolicina sudaca iživljava na našim talentiranim mladim igračima (tri reprezentativca U20, U19, U15, kadeti 4. u PH), i da utječu na njihov psihofizički razvoj koji djeluje destruktivno na njihov napredak, moral i samopouzdanje. Mi moramo zaštititi naše mlade igrače, te ukazati široj javnosti na štetu koju uzrokuju pojedini suci u A1 ligi. U suprotnom ne želimo sudjelovati u ligi koja uništava potencijal naših darovitih igrača i sve više sliči ligi koja se igra zbog sudaca, a ne zbog sporta u duhu fair play-a.

U nadi da ćete uvažiti našu problematiku očekujemo što hitniju reakciju stručnih tijela HKS-a

S poštovanjem,

Alexander Hrkač, predsjednik kluba