Pokušali smo  na jednom mjestu sažeti trenutnu situaciju u klubovima, s tim da se ona mijenja gotovo iz dana u dan, budući da su neki igrači još na probama a neki u pregovorima oko mogućeg dolaska.

U potrazi za informacijama vezanim za hrvatske A-1 ligaše poslužili smo se raznim sredstvima, a krenuli smo od službenih internet stranica klubova, lokalni novina pa sve do sportskih portala koji prate tematiku vezanu uz hrvatsku košarku. Potraga za informacijama o hrvatskoj košarci je izuzetno teška jer gotovo većina klubova nema ili ne prakticira obraćanje javnosti putem vlastitog web sitea. Prvo što smo uočili da su kod većine klubova uoči nadolazeće sezone rosteri doživjeli derastične promjene. Najveće ambicije ove godine imaju Zagreb, Jolly i Đuro Đaković dok ostalim ekipama prvi prioritet je održati prvoligaški status.

. 

Zagreb

Usprkos jeftinijoj momčadi od one prošlosezonske, Zagreb bi u A1 okruženju trebao voditi glavnu riječ. Trener Jusup ima na raspolaganju dva mlada Zadranina, Roko Jurlinu (Borik) i Juraj Segarića (Borik), tu su još Ante Krapić (Zabok), Matija Poščić, Miralem Halilović, Mike James, Nikola Garma, Filip Bašljan, Ivan Mileković, Dominik Mavra, Ivan Novačić i Tomislav Petrović (Cedevita). Prvoj momčadi priključeni su Mato Gašpar, Marko Milekić a sa posudbe vraćen je Karlo Žganec dok Hrvoje Perić ima otvoren ugovor… Ekipu zagreba napustili su Vedran Morović (Široki WWin), Mario Kasun (Montepaschi), Damir Markota (Bešiktaš), Krunoslav Simon (Unicaja), Ante Mašić (Cibona), Joshua Hevtvelt (Tofas), Toni Prostran (Zadar), Robert Rikić (Široki WWin), Dario Šarić (KK Split) i Mario Hezonja (FCB Regal). Damir Mulaomerović i Damir Rančić još uvijek imaju neriješene račune sa Zagrebom što treneru Jusupu stvara dodatne probleme uoči prve utakmice protiv Dubrovnika

Jolly Jadranska banka Šibenik

Šibenski klub protekle sezone pokazao se kao jedan od najbolje organiziranih klubova u Hrvatskoj. Sudeći po ovogodišnjem sastavu, ambicije kluba su plasman u Ligu za prvaka. Na prvom okupljanju Jollya uz ‘starosjedioce’ Ronalda Rossa, Luku Katuru, Paška Vrliku, Luku Vlaića i Josipa Gulama, pojavila su se i nova imena. Tu su Marijan Čakarun, doskorašnji člana Sonik Puntamike, Luka Petković (Dubrovnik) i dva bivša U 20 hrvatska reprezentativca Dino Butorac (Budućnost) i Domagoj Bubalo (Zabok). Otišli su Edi Sinadinović (AEK/Argous), Stipe Režić, Mate Mrva, Denis Vrsaljko, Teo Petanija, Igor Salamun, Hrvoje Puljko, Ivo Josipović, Akida McLain (Etha). Roster sa kojim šibenčani ulaze u sezonu je: Josip Gulam, Luka Petković, Luka Katura, Ronald Ross, Dino Butorac, Paško Vrlika, Tomislav Gabrić, Marijan Čakarun, Hrvoje Oršulić, Ivica Baljkas, Luka Vlaić, Domagoj Bubalo.

Đuro Đaković – Brod

Brodski prvoligaš u novu sezonu kreće s novom upravom, novim imenom i novim trenerom, Krunoslavom Krajnovićem. Ambicije i ciljevi kluba iz Broda odavno su poznati. Đuro Đaković boriti će se za Ligu za prvaka. U ekipu iz Broda prvi je došao Marino Šarlija iz Borika, a nakon njega Krunoslav Rimac (Čapljina), Đuro Bjegović (Gussing), Josip Blajić (Kvarner 2010) i mladi Marko Baković (Cedevita). Ostali su Marko Batina, Matej Karlović, Mario Matasović i Matej Kljaić. Posljednja pojačanja su Brice Massamba (Talje) i Denis Toroman (BC Vienna). Još rade na dovođenju pojačanja na poziciji četvorke. Iz brodskog prvoligaša otišli su Andrej Štimac (Geneve Lions), Ivan Tomeljak (Osječki sokol), Pankracije Barač (Pitesti), Tadej Kostomaj (Rogaška), Davor Galić (Vinkovci), Ljubo Šamadan, Filip Bašljan, Kamaldin Gamma, Edin Havić i Ivan Papac.

Kvarner 2010 – Rijeka

U pomlađenom sastavu ekipa Kvarnera 2010 kreće u novu prvoligašku sezonu. Uprava kluba raskinula je suradnju s trenerom Aramisom Naglićem, te povjerenje dala mladom Vladimiru Anzuloviću. Od važniji igrača klub su napustili Josip Blajić (Đuro Đaković), Matija Češković (Targu Mures), Zoran Pehar (Peja), Filip Gaćeša (Križevci), Teo Šimović (ZTK KK) te Sanjin Legović i Marin Lipovšćak. Na njihova mjesta dovedeni su Bojan Krivec (Krka), Jure Škifić (Zlatorog Laško) i Ivica Radić (Zadar), te Dino Stipčić i Mauro Veljačić iz Crikvenice, dok je Damjan Jelenić vraćen s posudbe iz drugoligaša Jadrana. Od prošlogodišnje momčadi ostali su Matteo Juričić, Dino Cinac i Henrik Širko. Momčad je vrlo mlada, s prosjekom od 21 godinu.

Alkar – Sinj

Novi trener sinjske momčadi Damir Milačić ima pred sobom zadatak ostanaka u A-1 ligi i afirmaciju domaćih mladih igrača. Velike promjene dogodile su se u igračkom kadru sinjana. Iduće sezone u dresu Alkara nećemo gledati Franju Bubala (Miercurea Ciuc), Roko Rogić vratio se u Cedevitu, Andro Anzulović nastavlja karijeru u Zaboku, za Dardu je potpisao Stipe Tešija, a otišao je i Jure Lozančić. Od novih imena na treningu Alkara pojavili su se Rudolf Jugo (Darda), Antonio Bilić (Metković), Nikola Ivišić (Široki II), Dino Šipić (Kaštela) te Josip Matić koji je došao na posudbu iz Splita. Ostali su Mirko i Slavko Modrić, Joško  Ćurković, Željko Župić, Nikola Gaurina. Prvoj momčadi priključeni su i talenti iz Alkarove škole: Domagoj Kaneta, Jure Boban i juniori Marko Macan i Josip Župić.

Križevci

Pod vodstvom novog starog trenera Marina Zirduma koji je zamijenio Rudolfa Juga, Križevci kreću u svoju drugu prvoligašku sezonu. Zna se kako su klub napustili Mladena Gligora, Ivana Mikulić (Zadar), Josipa Glavinić (Darda), Luka Žitko, Roko Jurlina (Borik) te Ivana Buva koji je bio posuđen od Cedevite. Od protekle sezone u klubu su ostali kapetan Ivan Svoboda, Ivan Grgat, Igor Čusek, Hrvoje Sertić, Andrija Hrkač, Tomislav Matoić, Marin Zrnić i Bojan Hrandek. U Križevce su stigli razigravač Patrick Ronald Rembert (Šentjur), Stipe Čubrić (Dubrava), Lovro Demo (Kaptol), Goran Fodor (Medjimurje), Stipe Krstanović (Cibona), Ivan Cvjetković (Dubrava) i Tomislav Maslić (B.Bystrica).

Dubrovnik

Novom treneru košarkaša iz Dubrovnika Ivanu Vujčiću koji je zamijenio Luku Bijelića pokušati će se nametnuti novopridošli šibenčanin Filip Vukičević, Marko Proleta (Cibona), Marko Radić (Bosna Sarajevo) i Luka Pešut (Zabok). Splićanin Dino Jakoliš stigao je na probu. Dubrovnik je u odnosu na prošlu sezonu oslabljen za Tonija Bizacu (Sodertalje), Luku Petkovića (Jolly), Nikolu Došena, Mišu Diminića (Zabok) i Marija Hajdića (Miercurea Ciuc).

Zabok

U Zaboku se nadaju odličnoj sezoni u kojoj je glavni cilj ipak ostanak u ligi. Otišlo je dosta igrača, a među njima će Zaboku definitivno najviše faliti Filip Kraljević (Split), Domagoj Bašić, Toni Brnas (Zadar), Ivan Tomas (Cibona) koji su bili ponajbolji igrači prošle sezone. Zabokov roster ostao je i bez Igora Pelarića (Zabok Park) i Miloša Drča (Darda). Došli su im Andro Anzulović (Alkara), Mišo Diminić (Dubrovnika), Marko Sandrić (GKK Šibenik), Filip Bundović, Jakov Mustapic (Cedevita) i Antonio Vlaić iz Darde. Od prošlogodišnje momčadi ostali su Robert Lež, Luka Pešut, Antonio Črnjević i Goran Marić. Oko je bačeno na igrača Borika Petra Marića, a  poduzima se i sve da u zabočko jato sleti perspektivni centar Jusuf Nurkić (Cedevita) iz BiH.

Osječki sokol

Naš najmlađi A1 ligaš, Osječki sokol također slaže momčad sa kojom želi sačuvati  prvoligaški status. U rubriku  odlasci za sada su se upisali Danijel Katavić (Vukovar),  Zvonimir Ridl, T. Grgić, Tomislav Maslić (B.Bystrica) i Neven Žeravica (Bascharage). Kapetan “sokolova” Srđana Helbich objavio je završetak karijere. Pojačanja sa kojima trener Zoran Helbich kreće u sezonu su Ivan Krolo (Apollon Patras), Kaimarr Price (W.Illinois), Veljko Budimir (Darda), Toni Brnas (Zadar), Ivan Tomeljak (Gaz Metan), Milan Kolovrat (Trepča/B&W Opawa), Petar Madunić (Solin) i Tomislav Radoš (Darda). Od prošlogodišnjih igrača ostali su Aljoša Šarac, Zvonimir Tucaković, Marko Raič i Dino Radoš.

Vrijednosnice OS Darda

Darda je u odnosu na prošlu sezonu u svome rosteru zadržala samo petoricu starih igrača: Dejana Meznarića, Antonia Bičvića, Matu Perajicu, Marka Mandića i Luku Pandurića. U prijelaznom roku “Brokeri” su doveli šestoricu novih igrača. To su krilni centar Miloš Drča (Zabok), zatim bivši “Alkar” Stjepan Tešija, iskusni razigravač Josip Glavinić (Križevci) i Mirza Hrnčić, koji je prošlu sezonu odigrao u sarajevskom Sparsu. Od “zaštićenih” prinova stigli su igrači zagrebačke Cedevite Antun Hrkač i Luka Šarić i dva mlada igrača iz juniorskog tima Vrijednosnica OS Darde: Robert Kujundžić i Nikola Turalija. U odnosu na početak prošle sezone, žuti dres baranjskog prvoligaša više ne nose: Zvonimir Ridl, Kamaldin Gamma, Veljko Budimir (Osiječki sokol), Rudolf Jugo (Alkar), Ivan Mileković (Zagreb), Antonio Vlaić (Zabok), Luka Ćutuk, Igor Salamun, Tomislav Radoš (Osiječki sokol) i Filip Kordić (Vinkovci).